Stephen Hawking: Er is geen God. Albert Einstein: Er is

Friday, October 26, 2018 |  Tsvi Sadan
De ongelooflijke Stephen Hawking, die afgelopen maart stierf, was open over zijn eigen gebrek aan geloof in God, zelfs als wetenschappers om hem heen tot de tegenovergestelde conclusie kwamen en zeiden dat de Big Bang theorie en andere zoals deze leken te bewijzen dat iemand of iets groters de lont moet hebben ontstoken.

De faam van Hawking, hoe agressief ook op de markt gebracht, zal het atheïsme niet bevorderen, net zoals de faam van Albert Einstein niet heeft bijgedragen aan de bevordering van het geloof in God. Met alle respect voor beide mannen, hun autoriteit in spirituele zaken is in de ogen van de meeste mensen ongeveer net zo belangrijk als de mening van een oude prediker over kwantumfysica.

Hawking's postume boek 'Short Answers to Short Questions', dat deze week werd gepubliceerd, werd enthousiast beoordeeld door het Israëlische nieuwsportaal Ynet, dat van de gelegenheid gebruik maakte om met indrukwekkende kracht de vlag 'no God' te hijsen. Uit het opschrift 'Stephen Hawking in zijn laatste boek: Er is geen God' kregen de Israëlische leiders de indruk dat de laatste daad van de grote astrofysicus de mensheid verder zou moeten aanmoedigen om een wetenschappelijk evangelie te aanvaarden dat elke goddelijke betrokkenheid bij de geschiedenis van ons universum uitsluit.

Het eert hem, dat Hawking niet behoorde tot de kring van professionele atheïsten die leven van de spot van creationisten. 'Iedereen kan vrijelijk geloven wat hij wil', schreef Hawking, 'maar naar mijn mening is de eenvoudigste verklaring [voor het bestaan van het universum] dat er geen God is'. Een dergelijke nederigheid van een persoon van zijn grootte is prijzenswaardig.

Maar, zoals het commentaar bij dit specifieke Ynet-artikel heeft aangetoond, kunnen Israëliërs zowel dogmatisch als humoristisch zijn bij het bespreken van dit onderwerp en staan tussen de trollen en de legitieme confrontatie met het artikel. 'God in zijn eerste boek: Er is geen Stephen Hawking,' luidde een van de eerste commentaren.

Een ander schreef: 'De mening van wetenschappers over God legt geen bijzonder gewicht in de schaal', waarop iemand anders minachtend antwoordde: 'Dat moet je doen - koop wat boeken over astrofysica .... dat maakt je minder dom'.

Een bijzonder boze commentator schreef dat 'Hawking leed aan ALS omdat hij een ketter was'. Maar dit leidde tot het minachtende antwoord: 'Hij leefde veel beter dan jij, de slaaf, om het minimumloon te verdienen en met wit brood te leven'.

Een verstandiger lezer leverde zijn eigen bewijs van Gods bestaan: 'Ik heb een bloempot bij een psalmboek en een ander verder weg gezet, en de bloemen naast het boek groeiden sneller .... en dat is een feit! In dezelfde zin benadrukte een ander dat, blijkbaar net als Hawking, 'de orthodoxe (Joden) al weten dat God en vreemdelingen één en dezelfde zijn'.

Van grappig tot slim tot plat, de hele gedachtewisseling laat eens te meer zien dat de meningen van wetenschappers over het bestaan van God van weinig belang zijn voor hen die geen enkel bewijs nodig hebben.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.