Groeten uit Israël: De eerste winterstorm

Friday, October 26, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteravond kwam hij, met een kleine vertraging, maar hij kwam, de eerste winterstorm van het seizoen. Enorme hagelstenen in het noorden, een omgevallen boom in Jeruzalem en overstromingen in de woestijn, er was voor iedereen iets. Maar helaas is er ook een slachtoffer te beklagen. In de Negev verdronk een jongen van vier jaar. En aan de Jordaanse kant van de Dode Zee verongelukte een bus met schoolkinderen, 18 kinderen kwamen om het leven. Een enorme tragedie, die deed denken aan de tragedie bij ons een half jaar geleden, u herinnert zich die wel.

Wat de regen betreft, daarmee heeft ons geliefde Meer van Galilea weer eens pech gehad. Terwijl in het zuiden indrukwekkende hoeveelheden regen vielen, kreeg het Meer van Galilea daar maar 13 millimeter van. Veel te weinig. Recordhouder voor deze winterstorm is Lachish bij Kiryat Gat, met 73 millimeter regen. Ook in het noorden regende het niet weinig, maar alleen niet boven het Meer van Galilea. In Opper-Galilea werd toch nog 60 millimeter gemeten, en in het noorden van de Golan 41 millimeter. Het midden van het land staat, samen met het Meer van Galilea, onderaan de lijst. In Jeruzalem viel nog 24 millimeter, bij ons in de Shfela-regio 18 en in Bat Yam aan de kust werd 11 millimeter gemeten.

Maar het was een stormachtige dag. En het is een begin. We blijven hopen dat de volgende regenbui niet te lang op zich laat wachten. Een paar indrukken van de eerste 'winterstorm' kunt u in de volgende video zien:

Stormachtig weer in Israël

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Tot begin van de middag hier en daar een regenbui vanuit het noorden tot de noordelijke Negev. Nog steeds gevaar voor overstromingen in de wadi’s in het oosten. De temperaturen dalen nog iets. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Be'erSheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 213,56 meter onder de zeespiegel. In Jeruzalem wordt vandaag niet eens meer de 20 graden gehaald, dat is toch wat.

Vandaag is het weer vrijdag. De grote vraag is of de regen, die ook vandaag nog wordt verwacht, in de Gazastrook de demonstranten - of hoe je ze ook wilt noemen - thuis zal houden, of dat ze niet van hun traditie afwijken en ook vandaag aan het grenshek gaan 'demonstreren' of herrie willen gaan schoppen. Misschien helpt het weer ons, een beetje rust te krijgen, en wellicht kan deze rust gebruikt worden om het op de een of andere manier ergens eens over te worden. Ik heb geen idee hoe een oplossing er uit zou moeten zien, maar er moet er een zijn, want zoals de afgelopen maanden kan en mag het niet meer verder gaan. Zo hoop ik dat de regen en de storm de verhitte gemoederen ietsje zullen bekoelen.

In de hoop op een rustig weekeinde wens ik u een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.