Netanyahu: mijn eigen partij wil mij wegsturen

donderdag 25 oktober 2018 |  Ryan Jones, Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu zou naar verluidt van plan zijn om al in maart volgend jaar, acht maanden voor de volgende geplande verkiezingen in november 2019, een vervroegde verkiezing te houden.

Afbeelding: Netanyahu en Gideon Sa'ar samen in de Knesset, toen zij op nog vriendschappelijker met elkaar omgingen. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Dan zou Netanyahu waarschijnlijk kunnen inspelen op de gunstige publieke opinie. Ondanks verschillende beschuldigingen van corruptie, suggereren recente onderzoeken dat Netanyahu en zijn Likoed-partij gemakkelijk de overwinning zouden behalen als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden.

Maar toen, onthulden de bronnen dicht bij de premier, ontdekte Netanyahu een complot om hem van de macht te verdrijven, zelfs als Likoed bij de verkiezingen zou winnen.

Op zijn verjaardagsfeest beschuldigde premier Benjamin Netanyahu een voormalig minister en lid van de Likoedpartij ervan, dat hij een complot tegen hem heeft gesmeed. Zonder de naam te noemen, was het duidelijk dat Netanyahu de voormalige minister Gideon Saar bedoelde.

'Een paar weken geleden vernam ik dat een voormalig minister van Likoed met andere coalitieleden spreekt en een plan voorbereidt volgens hetwelk ik Likoed naar een grote overwinning in de verkiezingen zou leiden en men er vervolgens voor zou zorgen dat ik niet langer premier zal zijn, tegen de wil van de Likoed kiezers, tegen de wil van het publiek en tegen de democratie,' zei hij in een toespraak.

Verder zei hij: 'Ik ga met jullie door het land en ik zie de enorme steun die we krijgen. Ik kan me een dergelijke steun niet meer herinneren sinds ik bij Likoed kwam. Vanaf het begin was deze samenzwering gedoemd te mislukken, omdat het publiek niet zal toestaan dat zoiets gebeurt. Maar het heeft een leemte in de wet aan het licht gebracht en we zullen nadenken over wat we kunnen doen'.

Netanyahu toonde zich ook verbaasd over het feit dat de media nauwelijks geïnteresseerd waren in zijn ontmoeting met de Chinese vice-president, die op bezoek was, maar wel in de 'Samenzwering van de Eeuw'.

Wie vormt de volgende regering?
Volgens berichten, waarover de afgelopen dagen heel Israël sprak, intrigeert Gideon Sa'ar, een voormalig minister en een rijzende ster binnen Likoed, met president Re'oevin Rivlin (ook lid van Likoed), om een andere Likoed-parlementslid dan Netanyahu, en mogelijk iemand van een andere partij, te belasten met de vorming van de volgende regering, ongeacht de uitslag van de stemming.

Het is de president, wiens rol overigens ceremonieel is, die na een verkiezing beslist welk knessetlid de volgende premier zal zijn, indien hij of zij er in slaagt een levensvatbare regeringscoalitie bij elkaar te krijgen.
Meestal wordt de leider van de grootste Knesset-partij gekozen voor die eer, maar dat hoeft niet zo te zijn. Na de parlementsverkiezingen van 2009 was Netanyahu's Likoed slechts de op een na grootste Knesset-fractie met 27 zetels, achter de 28 zetels van Kadima. Desalniettemin heeft toenmalig president Shimon Peres Netanyahu belast met de vorming van de volgende regering, omdat hij de meeste kans op succes had.

Netanyahu gelooft nu dat Rivlin iets dergelijks zal doen, niet omdat een ander knessetlid een betere kans heeft om de volgende regering te vormen, maar omdat er stemmen opgaan, zelfs binnen Likoed, om de greep van de huidige premier op de macht te beperken. Indien de einduitslagen in de volgende verkiezingen dicht genoeg bij elkaar liggen, dan zou Rivlin het hoofd van een andere grote partij kunnen kiezen om de volgende premier te zijn. Maar hij kon ook een ander knessetlid van Likoed kiezen, ondanks dat Netanyahu de intern gekozen leider van de partij is.

En daar komt Sa'ar in beeld. Jarenlang is hij al aangeprezen als toekomstige kandidaat voor premier. Indien Rivlin de verrassende stap zet, hem te benoemen tot de leider van de volgende regering, dan is het mogelijk dat alleen de mensen dichtbij Netanyahu zouden protesteren.

Natuurlijk, hebben zowel Rivlin als Sa'ar heftig ontkend dat een dergelijk complot bestaat. Rivlin beschuldigde Netanyahu ervan, aan 'paranoia' te lijden, en Sa'ar zei de premier te ver was gegaan, door beweringen te verkondigen, waarin die van een irrationele bezorgde despoot weerklonken.

In het avondnieuws
In het avondnieuws van de Israëlische publieke omroep KAN was het bericht over de voormalige minister Gideon Saar en zijn geplande samenzwering bijzonder pikant, omdat de nieuwslezeres van de omroep KAN niemand anders is dan de vrouw van deze voormalige minister. Zo overhandigde de nieuwslezeres Geula Even-Sa'ar de microfoon onmiddellijk na haar eerste bericht aan haar collega, een politiek commentator.

'En nu de aanval van de premier op een voormalig minister van Likoed. Netanyahu beschuldigt een voormalig minister ervan een complot tegen hem te beramen. Netanyahu bedoelt daarmee Gideon Sa'ar. Daarom moet ik bekendmaken dat Gideon Sa'ar, zoals bekend, mijn man is. Het is dus tijd om jou de microfoon te geven, Yoav Krakovsky.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.