Raket ontploft in Eshkol – wie saboteert de-escalatie?

Thursday, October 25, 2018 |  Dov Eilon
De grensovergangen naar de Gazastrook zijn nog maar net heropend en de invoer van brandstof, die wordt gefinancierd door Qatar, was toegestaan, en er kwam al antwoord: woensdagavond laat explodeerde er een raket in district Eshkol. Gelukkig kwam die op open terrein neer, zonder schade aan te richten.

Afbeelding: Raket neergekomen op open terrein bij de kibboets Nachal Oz (Archieffoto: Hadas Parush/Flash90)

Om 23.17 uur klonken de sirenes in de districten langs de Gazastrook. Het Iron Dome raketafweersysteem werd geactiveerd, maar de raket kon niet worden gelanceerd. Deze keer hadden we geluk want de raket viel op open terrein.

In reactie hierop viel de Israëlische luchtmacht doelen in de Gazastrook aan (video). De aanvallen waren gericht op drie complexen van Hamas in het noorden en zuiden van de Gazastrook. Tot de doelen behoorden een trainingskamp, een plaats voor de opslag en productie van wapens en een militaire faciliteit van Hamas.

Ook al heeft Hamas zich gedistantieerd van de raketaanval, hij wordt toch als verantwoordelijk beschouwd voor alles wat er gebeurt in de Gazastrook die hij controleert, aldus een woordvoerder van het Israëlische leger. Hamas draagt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van terroristische activiteiten tegen de burgers van Israël. Het leger is voorbereid op verschillende scenario's en zal voor de veiligheid van de Israëlische burgers blijven zorgen.

Net als acht dagen geleden, toen een raket uit de Gazastrook een huis in Be'er Sheva verwoestte, vond de aanval plaats kort nadat Israël de invoer van door Qatar gefinancierde brandstof in de Gazastrook had toegestaan. Het lijkt erop dat niet iedereen in Gaza, of elders, belang heeft bij een kalmering van de gespannen situatie en een overeenkomst tussen Israël en Hamas.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas had al meerdere malen verklaard, dat hij niet zou instemmen met een overeenkomst tussen Israël en de Gazastrook zonder zijn deelname. Bijna een jaar geleden zijn Hamas en de Palestijnse Autoriteit in een verzoeningsakkoord overeengekomen, dat de Palestijnse Autoriteit de controle over de Gazastrook zou overnemen, maar dat is nog niet gebeurd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.