Groeten uit Israël: Storm, onweer en overstromingen

Thursday, October 25, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Met grote stappen naderen we weer een nieuw weekeinde. En dat zal een heel bijzonder weekeinde zijn, met de eerste herinneringen van wat ons later in de winter te wachten staat. Voor vandaag en morgen is een kleine winter beloofd. Niet dat het nu plotseling heel koud wordt, maar verder wordt alles verwacht zoals dat bij een fatsoenlijke winter hoort: storm, regen, onweer en overstromingen. Ik ben benieuwd.

Voor alle zekerheid hebben we bij ons thuis alvast alle markiezen opgetrokken en de plastic stoelen in de tuin vastgezet, zodat ze niet in de wind rondvliegen. Zeker is zeker. Ik herinner me een storm waarbij de hele markies losgeschoten was. Ik vond hem aan de andere kant van de tuin. Ja, zo gaat dat hier bij ons in Israël. Dar kun je eerst prettig zomers weer hebben, en dan wordt het plotseling stormachtig en schieten de temperaturen hard omlaag. De waarschuwingen in het nieuws klinken dramatisch. Binnenkort gaat het beginnen te regenen, later valt ook hagel. Daarbij komen onweer, overstromingen, en windsnelheden tot 100 kilometer per uur. Ik het hele land zal het gaan regenen en hagelen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Zo nu en dan regenbuien en onweer. Harde zuidwestelijke wind. De temperaturen zulle drastisch omlaag gaan. Er heerst gevaar voor overstromingen in de wadi’s in het oosten en het zuiden. ’s Nachts houden de regenbuien aan. In de noordelijke Negev zal het verder zeer stormachtig blijven. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Beersheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 213,55 meter onder de zeesipegel.

Zo zou ik het weerbeeld graag hebben (foto: Liba Farkash/Flash90)

Zojuist belde mijn vrouw me op en zei dat in het hele huis de stroom was uitgevallen. Dat noem ik een goed begin van het winterweer. Ik geef toe dat het wat overdreven klinkt om bij temperaturen van rond de 28 graden over winter te spreken. Maar hier bij ons noemen we dat zo, wanneer het hard regent, onweert en stormt.

Wellicht brengt dit stormachtige weer ook iets goeds. Gisteravond ontplofte er in het district Eshkol, ten oosten van de Gazastrook, weer een raket. Het wekt de indruk dat men in de Gazastrook er helemaal niet in geïnteresseerd is om de situatie te kalmeren. Maar wie weet, misschien zijn de toegezegde regen en stroom ook een hulp van Boven, om eindelijk voor rust te zorgen. De vuurballonnen zullen het nu moeilijk hebben om hun doel te bereiken. En wie van de 'demonstranten' heeft er zin in om bij dit weer aan het grenshek te staan? Zo mag het best heel veel regenen en heel erg stormachtig zijn. Dat helpt ons dan op twee punten: water voor het Meer van Galilea en rust in het zuiden. Althans dat hoop ik.

In deze zin wens ik u nu een prettige en rustige donderdag. Dat het vandaag flink moge onweren. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.