Meeste Joden in VS verwerpen beleid Trump en Israël

Wednesday, October 24, 2018 |  Yossi Aloni
Een grote meerderheid van de Amerikaanse Joden wijst het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische regering met betrekking tot Iran, de Palestijnen en Jeruzalem af, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Jewish Electorate Institute.

Afbeelding: Trump en Netanjahu in het VN-hoofdkwartier in New York in de marge van de Algemene Vergadering (Archieffoto: Avi Ohayon/GPO)

Slechts 25 procent van de Amerikaanse Joden blijkt het beleid van Trump in het Midden-Oosten te steunen. 92 procent ziet zichzelf als vrienden van Israël, maar slechts een derde van hen steunt het beleid van de Israëlische regering.

Voorts is van de Amerikaanse Joden:
72 procent tegen het buitenlands beleid van Trump,
70 procent tegen het beleid van Trump inzake het nucleaire verdrag met Iran,
62 procent tegen de manier waarop de Amerikaans-Palestijnse betrekkingen worden gevoerd,
56 procent is tegen het besluit van Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen,
70 procent is het niet eens met de aanpak van Donald Trump van het probleem van het antisemitisme.

'Het onderzoek bevestigt dat president Trump en zijn bondgenoten op het gebied van buitenlands beleid, evenals op vele andere gebieden, niet handelen zoals verwacht door het Joodse publiek dat Israël en het politieke proces steunt,' zegt J Street-president Jeremy Ben-Ami. 'Terwijl Trump beweert de pro-Israëlische politiek te bevorderen, is de overgrote meerderheid van de Amerikaanse Joden tegen zijn gedrag tegenover Iran en de Palestijnen, en bovendien proberen veel Joodse kiezers in de Verenigde Staten de politieke rivalen van Trump te helpen.'

'De legende van de compromisloze steun van de meeste Amerikaanse Joden aan de beslissingen van de Israëlische regering is weerlegd', zegt Ben-Ami. 'De meerderheid van de Amerikaanse Joden steunt Israël, maar zij zien hun steun anders dan Donald Trump, Benjamin Netanyahu of de Republikeinse Joodse Coalitie.

Ter voorbereiding van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen werkt J Street aan de ondersteuning van meer dan 180 pro-Israëlische en politieke kandidaten voor de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en geselecteerde functies in verschillende Staten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.