HRW: Geen geld meer naar de politiestaat Palestina

woensdag 24 oktober 2018 |  Redactie Israel Today
Kranten schrijven gemakkelijk over mishandelingen door Israël, maar ze hebben weinig ruimte om te schrijven over verifieerbare misdaden tegen Palestijnen, gepleegd door hun eigen regeringen, zoals vermeld in een vernietigend rapport van Human Rights Watch.

Afbeelding: De Palestijnse leider Machmoud Abbas wordt omringd door politieagenten van de Palestijnse Autoriteit, die op grote schaal worden bekritiseerd vanwege mensenrechtenschendingen. (Foto: Ahmad Gharabli/Flash90)

Het rapport bestempelde zowel de Palestijnse Autoriteit op de Westbank als het Hamas-regime in Gaza als 'politiestaten', en vroeg zich af waarom westerse regeringen die zich tegen misdaden willen verzetten, nog steeds zoveel van het geld van hun belastingbetalers naar de Palestijnen sturen.

'Vijfentwintig jaar na Oslo hebben de Palestijnse autoriteiten slechts beperkte macht verworven op de Westbank en in Gaza, maar waar ze autonomie hebben, hebben ze parallelle politiestaten ontwikkeld,' schreef Human Rights Watch adjunct-directeur Tom Porteous, die er bij de internationale gemeenschap op aandrong om alle financiële hulp stop te zetten 'totdat de autoriteiten deze praktijken inperken en degenen die verantwoordelijk zijn voor misbruik ter verantwoording roepen'.

Onder de schendingen die Human Rights Watch aan het licht bracht na het interviewen van 147 Palestijnen waren 'systematische willekeurige arrestaties en martelingen' die 'belangrijke mensenrechtenverdragen schenden waartoe Palestina onlangs is toegetreden' en 'kunnen neerkomen op een misdaad tegen de menselijkheid die vervolgd kan worden voor het Internationaal Strafhof'.

De individuele Palestijnen, die in het rapport worden genoemd, spraken over afschuwelijke mishandeling door hun eigen politie en veiligheidsdiensten.

Een journalist, die gearresteerd werd op de Westbank voor het bekritiseren van de Palestijnse Autoriteit van Machmoud Abbas, zei dat politieagenten zijn handen aan het plafond bonden en 'langzaam aan het touw trokken om druk op zijn armen uit te oefenen, en dat veroorzaakte hem zoveel pijn dat hij een politieagent moest vragen om zijn broek omhoog te trekken nadat hij het toilet gebruikte omdat hij het zelf niet kon doen'.

Een ambtenaar in Gaza, die was gearresteerd omdat hij Hamas durfde te bekritiseren op Facebook, werd onderworpen aan 'positie-misbruik (...) waardoor hij 'ernstige pijn in mijn nieren en wervelkolom' voelde en alsof zijn nek zou 'breken' en zijn 'lichaam binnenin scheurt'.

Het rapport besteedde veel tijd aan het gebruik van 'positie-misbruik', waarbij zowel de PA als de Hamas-autoriteiten gevangenen dwingen in posities te gaan zitten die ondraaglijke pijn veroorzaken, maar weinig of geen sporen van lichamelijk letsel achterlaten.

Men kan zich afvragen waarom de internationale gemeenschap, die zich zo ergert over de vermeende gruwelijke behandeling van dissidente Saoedi-Arabische journalist Jamal Khashoggi in, een oogje dichtknijpt voor decennia van soortgelijk misbruik door de Palestijnse Autoriteit.

Het antwoord, dat sommigen hebben gesuggereerd, is dat de wereld zich niet zo veel gelegen laat liggen aan de Palestijnse Arabieren (zoals blijkt uit de zwakke reactie op de slachting van duizenden van hen in de Syrische burgeroorlog), en alleen maar aandacht aan hen besteedt vanwege hun conflict met de alom verachte Joden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.