'UNRWA is deel van het probleem en niet de oplossing'

Wednesday, October 24, 2018 |  Redactie Israel Today
Bassam Eid legt in deze video uit waarom UNRWA niet de oplossing voor het probleem is, maar deel van het probleem is. Hij beschuldigt de internationale gemeenschap, de VN, UNRWA en de Palestijnse leiders ervan dat ze de Palestijnse vluchtelingen gegijzeld houden in de vluchtelingenkampen. Iedereen lijkt er belang bij te hebben dat de Palestijnen voor altijd de status van vluchteling behouden en deze van generatie op generatie doorgeven.

De veertigjarige Bassam woonde in het 'vluchtelingen­kamp' Shuafat bij Jeruzalem. Zijn grootvader en zijn vader stierven in het vluchtelingenkamp. Maar hij wilde het niet. Dus besloot hij het 'kamp' te verlaten. En dat was heel eenvoudig, zoals hij in deze video vertelt.

Sinds 1999 woont hij in zijn eigen kleine woning buiten het kamp. Hij had hiervoor geen vergunningen nodig, want net als de meeste inwoners van het vluchtelingenkamp heeft hij een Israëlische identiteitskaart en een Jordaans paspoort. Het enige wat hij moest doen was naar het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken gaan om zijn adres te veranderen.

Onder een vluchtelingenkamp wordt eigenlijk heel anders verstaan. Bassam legt uit dat Palestijnen in Libanon de vluchtelingenkampen niet mogen verlaten. Hiervoor is een speciale toestemming van de Libanese regering vereist. In Israël bestaan dergelijke regelingen niet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.