Groeten uit Israël: Herfst, tijd van hitte en regenbuien

Wednesday, October 24, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Regen, onweer, overstromingen. Als je naar het weerbericht voor vandaag kijkt, zou je denken dat de winter beginnen is. Maar de vandaag te verwachten maximum­temperaturen hebben helemaal niets met de winter te maken. We zitten net in de tijd tussen zomer en winter. Een echte herfst kennen we hier eigenlijk niet. De meeste bomen blijven groen, wij hebben hier niet dat herfstgevoel zoals jullie dat in Europa kennen. Net in deze overgangs­jaargetijden kan het ook wel eens bijzonder warm worden. Het is de tijd van de 'sharavs', de hete woestijnwinden, die behalve de warmte ook veel zand meebrengen.

En juist dan kunnen er in het oosten en zuiden, in de woestijn, regen- en onweersbuien ontstaan, en overstromingen van de wadi’s. Daarbij moet ik denken aan de catastrofe van 27 april, toen tien jongelui tijdens een excursie door de vloedgolven in een wadi werden meegesleept en om het leven kwamen. Daar wordt in de media tot nu toe nog steeds over geschreven. Een paar dagen geleden, precies een half jaar na dato, zijn drie ouderparen van de verongelukte kinderen bij elkaar gekomen en zijn precies de route door de woestijn en de wadi gelopen die hun kinderen ook gelopen waren. Dat is een van de manieren van de ouders om deze catastrofe te verwerken. Op de televisie werd hier ook over bericht. Samen met de ouders waren er ook jongeren bij, die de ramp hadden overleefd. Zij beschreven het ogenblik dat het water plotseling de wadi binnenstroomde. Zij hadden het geluk zich nog in veiligheid te kunnen brengen.

In de sporen van de verongelukte tieners

De video is in het Hebreeuws, maar ik wilde het u desondanks laten zien. Het weer hier in Israël kan soms zeer extreem zijn, vooral in de woestijn. Dagjesmensen moeten zich daar bewust van zijn. Maar helaas gebeurt het steeds weer dat wandelaars gered moeten worden. Sommigen raken de weg kwijt, anderen onderschatten de hoge temperaturen en hebben niet voldoende water bij zich. En ook de leiders van de groep scholieren destijds in april hadden de situatie niet juist ingeschat. En dat leidde uiteindelijk tot de tragedie.

En nu ben ik u nog het weer voor vandaag verschuldigd. Het is een dag waarop je beter geen wandeling door de woestijn kunt maken.

Hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Merendeels bewolkt, met nog steeds voor het jaargetijde bovengemiddeld hoge temperaturen. In het oosten en zuiden van het land mogelijk hier en daar een regenbui, begeleid door onweer en overstromingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde weer met een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,54 meter onder de zeespiegel.

Over alles wat er verder nog van belang is hierin ons land, daarover zullen we u zoals altijd met onze dagelijkse berichten op de hoogte houden. De situatie in het zuiden is nog steeds een van de hoofdonderwerpen. Ik vraag me af wanneer dat eindelijk eens afgelopen zal zijn. Wat moet er gebeuren voordat er eindelijk eens rust komt, zodat er geen vuurballonnen meer komen die de velden in brand steken? Wanneer zullen de burgers in het zuiden eindelijk eens kunnen zeggen dat de dagelijks leven weer normaal is geworden?

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.