Gedenken moord op Rabin toont Israëls verdeeldheid

Tuesday, October 23, 2018 |  Tsvi Sadan
Afbeelding: Dalia Rabin spreekt op het Rabinplein in Tel Aviv tijdens de herdenkings­ceremonie, 23 jaar na de moord op haar vader, wijlen premier Yitzchak Rabin, op het zelfde plein. Het evenement was evenzeer een anti-rechtse politieke bijeenkomst als een echte herdenking. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Israël herdacht zondag dat 23 jaar geleden toenmalige premier Yitzchak Rabin werd vermoord. De herdenkingsplechtigheden vonden plaats op de begraafplaats van de Herzlberg, in de residentie van de president en in de Knesset.

Israël heeft zich aanzienlijke inspanningen getroost om deze tragedie op een waardige en a-politieke manier te herdenken, maar het is steeds meer verdeeld geraakt omdat links de moord blijft zien als het gevolg van standaard rechtse aanzetten.

De herdenkingen van dit jaar waren allesbehalve plechtig. Het begon allemaal een paar dagen eerder, toen Avi Gabbai, de leider van het Zionistische Kamp (Arbeidspartij), aankondigde dat het gedenkteken van Rabin dit jaar een politieke gebeurtenis zou worden.
De situatie escaleerde verder toen de vooraanstaande journaliste Sima Kadmon het hele rechtse electoraat aanklaagde voor de moord op Rabin.

Rabin's kleinkinderen
Op de jaardag zelf beschuldigden twee kleinkinderen van Rabin openlijk de huidige premier Benjamin Netanyahu ervan, dat hij het soort aansporing zou blijven aanmoedigen, dat volgens hen het land naar een burgeroorlog zou leiden,.

In een toespraak in de residentie van de president in Jeruzalem zei Rabin's kleinzoon Yonatan Ben Artzi dat 'een leiderschap dat scheiding en gewelddadige aanvallen tegen verschillende meningen aanmoedigt, degene [Netanyahu] die iedereen die anders dan hij denkt omschrijft en categoriseert als 'zuur' of 'links', ons blijft ontmantelen en de volgende vernietiging [van de Joodse staat] zal veroorzaken'.

Tijdens de ceremonie op de Herzlberg maakte Rabins kleindochter Noa Rotman soortgelijke opmerkingen. 'Als u [de regering] de ophitsing en de lastercampagne tegen ieder die niet achter u staat, niet zult stoppen, zal hier bloed worden vergoten', waarschuwde ze.

Deze gesynchroniseerde aanval tegen Netanyahu, die op dat moment weinig anders kon doen dan zwijgen, is wat men zich zal herinneren van hoe Rabin dit jaar werd herdacht. Een herdenking die steeds meer wordt uitgebuit als een lanceerplatform voor schandalige beschuldigingen tegen politieke rivalen.

Een dag als alle andere
Maar deze cynische politieke kapitalisatie op de moord op Rabin heeft een terugslag, volgens een nieuw onderzoek naar hoe de gemiddelde Israëli's vandaag over de moord denken. De studie vond dat slechts 15 procent van de Israëli's deelnemen aan enige vorm van een herdenking, terwijl 53 procent zegt dat de jaardag van de moord op Rabin 'een gewone dag' is.

Zoals verwacht, hangt de manier waarop Israëli's over deze dag denken af van hun totale politieke opvattingen. Toch ziet ruim een derde van de respondenten die zich als centrum-links op het politieke spectrum beschouwen, de jaardag niet anders dan enige andere dag op de kalender. Uit het onderzoek bleek ook, dat degenen die zich verder naar rechts op het politieke spectrum bevinden, actief de belangrijkste herdenkings­plechtigheid op het Rabinplein vermijden, omdat ze zich daar onwelkom voelen.

Toen in het onderzoek werd gekeken naar hoe religieuze Joden denken over de jaardag van de moord op Rabin, bleek dat de orthodoxen het meest onverschillig zijn - 82 procent kent er geen bijzondere betekenis aan toe. Van de Israëlische religieuze Joden, exclusief de orthodoxen, zeiden verrassend veel, 42 procent, op deze dag op de een of andere mate te rouwen.

De conclusie die men uit deze studie kan trekken, is dat de jaardag van de moord op Rabin, 23 jaar na die noodlottige dag, niet zozeer een verenigende nationale gebeurtenis is, maar alleen de bittere kloof belicht tussen links, dat de erfenis van een vredelievende Rabin koestert, en rechts, dat hem nog steeds verantwoordelijk houdt voor de 'catastrofe van Oslo'. En helaas maken Rabin's kleinkinderen, vanwege al hun legitieme pijn en bezorgdheid, de kloof alleen maar groter.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.