Groeten uit Israël: Kritieke situatie waterhuishouding

Tuesday, October 23, 2018 |  Dov Elon
Goede morgen, beste lezers,

Ineens is het weer echt warm geworden. Dat viel me in het bijzonder op toen ik gisteren het kantoor verliet en naar het busstation liep. De zomer lijkt ons nog een keer te willen bezoeken, voordat hij definitief afscheid neemt en de winter zijn intrek laat nemen. Die zou ook echt gauw moeten komen, het is immers al bijna november.

Komend weekeinde zal het dan eindelijk weer duidelijk koeler worden. En voor donderdag heeft men ons al regen beloofd. Er wordt zelfs gesproken van overstromingen in het hele land, die voor een deel heel extreem zouden kunnen zijn. Dat doet me nu heel sterk denken aan de zware regen die we eind april hadden, waarbij sommige straten in Jeruzalem in hard stromende rivieren veranderden. Ik hoop dat het niet zó erg wordt, maar op regen verheug ik me wel.

In het noorden heeft het afgelopen weekeinde al flink geregend, zoals hier ten noorden van Haifa.

We hebben de regen hard nodig, want het waterpeil van het Meer van Galilea daalt nog steeds, elke dag een halve centimeter. Als dat zo doorgaat, zal de toestand nog veel kritischer worden dan hij nu al is.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt, met een temperatuur­daling aan de kust en in het binnenland, op de Shefela-vlakte. Desondanks zal het voor het jaargetijde nog te warm zijn. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is afgelopen weekeinde een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,53 meter onder de zeespiegel.

De Israëlische State Comptroller (een combinatie van Algemene Rekenkamer en Ombudsman) heeft gisteren een bericht gepubliceerd over de waterhuishouding in het land. Daarin beschuldigde hij de Water Autoriteit dat deze verantwoordelijk is voor de kritieke situatie van de waterhuishouding. Men zou zich niet aan de richtlijnen hebben gehouden, onverantwoord gehandeld hebben, en zonder een fatsoenlijk plan hebben gewerkt. Dat zou tot onherstelbare schaden kunnen leiden.
Dat klinkt niet goed. We kunnen alleen hopen dat deze waarschuwingen nu verstaan worden en dat het nog niet te laat is om een nieuwe weg in te slaan. Men met nu naar de experts luisteren en alles doen om grip op de watercrisis te krijgen. Doordat we hier echter al heel veel water uit zeewater­ontziltings­installaties krijgen, heeft deze crisis weinig invloed op de waterkraan thuis.

Overigens brengt het ontzilte water andere problemen met zich mee, zoals de State Comptroller onthulde. Er zou te weinig van het belangrijke magnesium in het ontzilte water zitten. De oplossing zou zijn, het magnesium na het ontzilten aan het water toe te voegen. Verder klonk kritiek op het feit dat de instanties zich niet hebben bekommerd om het bouwen van meer ontziltings­installaties. Veel problemen dus.

En hoe is het met ons Meer van Galilea? Een paar maanden geleden berichtten we over een plan om ontzilt water naar het meer te leiden. Maar tot nog toe schijnt men daar geen financiering gevonden te hebben. Er zal toch iemand voor moeten opkomen. Zou het kunnen zijn dat veel mensen het Meer van Galilea niet zo belangrijk vinden?

In augustus was het waterpeil zo laag dat je te voet naar het in het Meer van Galilea ontstane eiland kon lopen.

En nu nog iets over de titelfoto van vandaag. Daar ziet u het bijna voltooide en nieuw vormgegeven Sion-plein in Jeruzalem. Ik heb me er destijds over verbaasd dat men dit zo geliefde plein uitgerekend in de zomermaanden opnieuw opbouwt. Maar het is heel mooi geworden. Misschien was het ook wel de bedoeling dat het plein nu klaar zou zijn, nu er bijzonder veel toeristen in de stad zijn. Echt waar, ik zie zoveel toeristen hier bij ons in Jeruzalem. Overal hoor ik Duits. En dat vond ik al heel vanzelfsprekend. Maar de toeristen hebben gelijk, nu is het de beste tijd om in Israël vakantie te vieren.

En nu wens ik u een prachtige en heel prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.