Israël waarschuwt: de spelregels veranderen in Gaza

Monday, October 22, 2018 |  Redactie Israel Today
Afbeelding: Palestijnen bereiden zich voor om het veiligheidshek van de Gazastrook aan te vallen, terwijl niet-zichtbare militanten van Hamas en zijn bondgenoten raketten op zuidelijk Israël afvuren. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Een gespannen rust in het grensgebied van Gaza zou het resultaat kunnen zijn van ernstige Israëlische dreigingen om 'het spel te veranderen' indien terroristen in de kustenclave de bewoners van zuidelijk Israël blijven bedreigen.

Maandenlang hebben terroristen uit de Gazastrook de zuidelijke Negev-regio in brand gestoken door brandende vliegers over het veiligheidshek te laten vliegen. De ,'vliegerterreur' ging gepaard met voortdurende gewelddadige massa­demonstraties bij de grens, met daarbij verscheidene recente schendingen van de grens, en zelfs een mogelijke poging om Israëlische militairen te ontvoeren.

Maar het incident dat Israël echt lijkt te hebben aangespoord om de situatie serieuzer te nemen, was de raketaanval van vorige week op een gezinswoning in Be'er Sheva, de hoofdstad van de Negev.

Het huis werd getroffen door een gemodificeerde GRAD-raket, waarvan sommige Israëlische functionarissen zeiden dat ze niet wisten dat Hamas en zijn bondgenoten in Gaza deze in bezit hebben. Het is dit soort wapen dat een zeer reële bedreiging vormt voor steden en steden in de centrale regio's van de Joodse Staat, veel meer dan de zelfgemaakte raketten die Hamas en de Islamitische Jihad gewoonlijk inzetten.

Na de raketaanval op Be'er Sheva kwam het Israëlische Veiligheidskabinet in spoedvergadering bijeen, waarna de Minister van Woningbouw (en vroegere commandant van het Zuidelijke District van de IDF) Yoav Gallant verslaggevers vertelde, het 'spel staat op het punt te veranderen.'
Gallant wilde niet in detail treden, maar de dreiging was blijkbaar voldoende om Hamas ervan te overtuigen het geweld vanuit Gaza in te dammen, althans voorlopig.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.