Ironie: VN beschuldigt Israël, en huurt Israëli's in

Monday, October 22, 2018 |  Yossi Aloni
Volgens de Verenigde Naties is de agressieve aanpak van Israël op het gebied van veiligheid een van de belangrijkste hindernissen voor vrede in het Midden-Oosten. Daarom was het verrassend, dat de Israëli's vorige week vernamen dat de VN de beveiliging van hun personeel en middelen in Afrika aan niemand minder dan een Israëlische beveiligingsbedrijf heeft uitbesteed.

VN-vredestroepen in Afrika zijn regelmatig het doelwit van dodelijk geweld. Vorig jaar nog werden 61 VN-blauwhelmen gedood in Afrika, het hoogste aantal doden in een jaar in 25 jaar voor de organisatie. Wegens deze toename maakte de VN bekend dat zij hulp van buiten zoeken. Van de vijf beveiligingsbedrijven die uiteindelijk werden geïnterviewd, waren er drie Israëlisch, een duidelijke aanwijzing van vertrouwen in het vermogen van Israël om effectief met dergelijke bedreigingen om te gaan.

Het was het Israëlische beveiligingsbedrijf MER dat uiteindelijk het contract ter waarde van 8 miljoen dollar verkreeg om de VN-vredestroepen in Afrika voor de komende drie jaar te beschermen, met een optie voor nog eens vijf jaar.

De VN tekende ook een overeenkomst ter waarde van 42 miljoen dollar met het Israëlische bedrijf Odis, dat waterzuiverings­systemen ontwikkelt en exploiteert.

Gezien de gebruikelijke spanning tussen Israël en de VN zijn de meeste mensen zich er niet van bewust dat de wereldorganisatie niettemin een vaste klant is van de Joodse Staat en zijn innovatieve start-ups. Israëlische bedrijven verkochten vorig jaar alleen al 52 miljoen dollar aan goederen en diensten aan de VN.

Het is duidelijk dat de VN niet zo slecht over Israël denkt als de stemmingen van de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad, de Mensenrechtenraad en UNESCO zouden suggereren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.