Arabische Christen-soldaat: IDF is meest morele leger

Monday, October 22, 2018 |  Redactie Israel Today
Afbeelding: Israëlische soldaten die de Joodse gemeen­schap van Hebron beschermen, chatten met een Palestijnse Arabische inwoner. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

In toenemende mate wordt getracht het regeringsbeleid van Israël en het gedrag van zijn leger, de Israel Defense Forces (IDF), te besmeuren. Als reactie reageren steeds meer leden van minderheden en soldaten, die de halve waarheden en regelrechte misleidingen die door de tegenstanders van de Joodse Staat worden gebruikt, ontmaskeren.

Onder hen is Yoseph Haddad, een 33-jarige Arabische Israëlische christen uit Nazareth die trots in de IDF diende tijdens de Tweede Intifada en de Tweede Libanon Oorlog.

Als reactie op het besluit van de Harvard University om een lezing te organiseren van leden van de radicale anti-IDF organisatie 'Breaking the Silence', schreef Haddad het volgende in een opinieartikel gepubliceerd door Aish.com:

'Ik moet mijn zwijgen verbreken. Ik diende in de IDF tijdens de Tweede Intifada. Het was een moeilijke tijd. Ik stond ook bij controleposten, stond op wacht, arresteerde mensen en vocht in de Tweede Libanonoorlog. Als Israëlische Arabier en IDF-soldaat in de Golani Brigade heb ik samen met andere Israëli's gediend: Joden van alle achtergronden, Druzen en Bedoeïenen. We waren allemaal gelijk, we waren allemaal broers die zij aan zij vochten en ik kan getuigen dat ik diende in het meest humane en morele leger ter wereld, met de hoogste ethische code en menselijke waarden.'

'De IDF is een leger dat zich inhoudt om levens te redden en ervoor te zorgen dat onschuldige mensen niet gewond raken, ook als hierdoor de militaire operatie gecompliceerd wordt.'

Twee dingen vallen op in Haddad's beschrijving van het leven in Israël en de dienst in de IDF:

♦ Het beschrijven van Israël als een 'apartheidsstaat' is op het meest basale niveau foutief. Onder echte apartheid, zoals gebezigd door het voormalige regime in Zuid-Afrika, zouden minderheden zoals Haddad niet mogen dienen in militaire gevechtsrollen naast leden van de dominante gemeenschap;
♦ Het beschuldigen van de IDF van het voeren van een strategie van genocide, zoals de tegenstanders van Israël vaak doen, ontbeert zo veel bewijs dat het lachwekkend is. Zoals Haddad en vele anderen hebben getuigd (hoewel hun getuigenissen vaak volledig worden genegeerd door de media), doen weinig of geen militairen in de wereld zoveel moeite om de vijandelijke bevolking te beschermen als de IDF.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.