Groeten uit Israël: We mogen Rabin niet vergeten

Monday, October 22, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vandaag kunnen we de dag weer eens met het thema ‘weer’ beginnen, want als de meteorologen gelijk hebben, dan wordt het vandaag echt interessant weer. Allereerst heeft men ons een kleine sharav beloofd. Zoals u zich zult herinneren, ontstaat een sharav wanneer er warme en droge lucht uit de woestijn naar ons toe komt. De temperaturen stijgen dan heel snel, en het wordt heel zanderig. Wanneer de sharav dan 'breekt', dan verandert de windrichting en stroomt er koude lucht binnen. Ja, en dan kan er onweer ontstaan. En precies dat zou vandaag en morgen bij ons plaatsvinden. Een weer dat typisch is voor de overgangs­jaargetijden.

Het zou ook duidelijk warmer worden. Bij ons in Modi’in zou het 34 graden worden, en in Jeruzalem moeten ze met 29 graden genoegen nemen. En vanaf de middag zouden dan de regen en het onweer komen. En het weekeinde zou zelfs 'winters' worden, zoals men ons heeft beloofd. Althans, met winter bedoelen ze geen lage temperaturen, maar regen. En die zou dit weekeinde aan de winter herinneren. Dat zou echt mooi zijn. Ik mis de geur van de vochtige grond.

En hier is nu het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt, met een duidelijke temperatuur­stijging. Voor het jaargetijde te warm, sharav. Tegen de middag kan er hier en daar een regenbui met onweer vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 33 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.

Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,525 meter onder de zeespiegel. Nog steeds daalt het waterpeil van het meer van Galilea dagelijks een halve centimeter. Het wordt de hoogste tijd dat er regen komt.

Ik laat u vandaag eens zien hoe het weerbericht er bij ons op de televisie uitziet. Het is van de nog nieuwe omroep KAN, die de oude Israëlische televisie heeft vervangen waar ik 22 jaar heb gewerkt. Veel van mijn vroegere collega’s werken nu daar. Zo ook de 'weerfee' in de volgende video:

Het weerbericht voor vandaag op de tv-zender KAN

De titelfoto van vandaag toont de herdenkings­manifestatie van gisteren ter herinnering van de moord op onze toenmalige premier Itzchak Rabin. Nadat er de hele dag herdenkings­ceremoniën waren gehouden, vond op het Rabinplein een ceremonie plaats van de Israëlische jeugd. Ze kwamen bijeen om gezamenlijk gespreksrondes te houden en te spreken over wat er destijds op 4 november 1995 was gebeurd. De meesten van hen waren toen nog niet eens geboren of waren veel te klein om er iets van mee te krijgen. Daarom zijn manifestaties zoals deze heel belangrijk. Ik herinner me nog heel goed die avond 23 jaar geleden. Maar daarover zal ik u in een apart artikel vertellen.

Gesprekskringen gisteren op het Rabinplein (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Er waren gisteren niet alleen jongeren op het Rabinplein. Iedereen was uitgenodigd om aan de gesprekken deel te nemen. Het is belangrijk er over te spreken.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag. Begin de werkweek met positieve energie. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.