Grensposten Gaza open na relatief rustig weekeinde

Sunday, October 21, 2018 |  Redactie Israel Today
Na een aanzienlijke vermindering van het aantal gewelddadige rellen aan het grenshek dit weekeinde, besloot minister van Defensie Avigdor na overleg om de grensovergangen Erez en Kerem Shalom weer te openen.

Het Israëlische leger bevestigde dat de demonstraties van afgelopen vrijdag de stilste in zeven maanden waren. Toch verzamelden zich 10.000 inwoners van de Gazastrook bij het grenshek voor de wekelijkse 'mars van de terugkeer'. Maar deze keer hielden de meesten van hen afstand van het hek, zodat er geen doden vielen bij de 'demonstranten'.

Verdachte ballonnen boven een kibboets

Toch zijn er enkele incidenten geweest. Boven een kibboets in het district Eshkol werden verschillende ballonnen gezien, waaraan een verdacht voorwerp was bevestigd. Men vreesde dat het een granaat zou kunnen zijn, zoals in het verleden het geval is geweest. Daarom werden explosieven-specialisten van het Israëlische leger ingeschakeld om de verdachte ballonnen onschadelijk te maken.

(Foto: Yossi Zamir/Flash90)

Bij een ander incident zou een groep, volgens een video gepubliceerd door Palestijnen (zie hieronder), het grenshek zijn overgestoken. De video laat zien hoe ze bij een verlaten controlepost van het leger een foto van een Palestijn plaatsten, die tijdens een van de laatste rellen werd gedood. De groep keerde vervolgens ongedeerd terug naar de Gazastrook.
Daarnaast zijn er naar verluidt op vrijdag nog eens drie grensoverschrijdingen van het grenshek geweest. Het Israëlische leger stelde gerust en verklaarde dat alle grensoverschrijdingen van het grenshek onder zijn controle waren geweest.

Overschreiden van het grenshek

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.