Groeten uit Israël: Parkeren in Tel Aviv? Een ramp!

Sunday, October 21, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Zo snel als het gekomen is, zo snel is het weekeinde ook weer voorbij. De nieuwe week is begonnen, althans hier bij ons. Maar hoewel we allemaal vanochtend weer vroeg moesten opstaan om naar ons werk of naar school te gaan, is de zaterdagavond DE avond om uit te gaan. Niemand stoort het dat je de volgende dag, in tegenstelling tot de mensen in Europa en elders, niet kunt uitslapen. De zaterdagavond is er voor het feestvieren. En zo is het ook. Een à twee uur na het einde van de shabbat beginnen de straten vol te lopen. Niet alleen in Tel Aviv, maar ook en Jeruzalem en overal waar je in cafés, restaurants of bioscopen kunt zitten. Maar in Tel Aviv gebeurt natuurlijk het meeste. Ik herinner me nog mijn studententijd. Het was allemaal nog zo nieuw voor me, en deze zaterdag was iets heel bijzonders. Het was een absoluut fenomeen. Ik ben destijds vaak met een studievriend na het einde van de shabbat met de bus naar Tel Aviv gereden, om deze enorme atmosfeer niet te missen. Het was net een enorm straatfeest.

Gisteravond moest ik weer aan die tijd denken. We waren die avond bij onze zoon en zijn vriendin in Tel Aviv op bezoek geweest en hebben een wandeling gemaakt over het Dizengoff­plein. We kwamen langs veel cafés en kroegen, die allemaal vol zaten, veel jongelui stonden ook gewoon op het trottoir, muziek schalde van alle kanten. 'Waarom moet je eigenlijk naar het buitenland reizen?', vroeg ik me af. Er is nauwelijks iets leukers dan over de Dizengoff­straat te wandelen, of even de Frischman­straat af te lopen naar het strand. We zaten wat op het geheel vernieuwde Dizengoff­plein, dat echt heel mooi is geworden. Daaromheen de gerenoveerde oude Bauhaus-huizen met hun afgeronde hoeken. Gewoon prachtig. Ik denk dat we voortaan wel vaker naar Tel Aviv zullen gaan, nu on ze zoon daar woont.

Het nieuwe Dizengoffplein, een maand geleden. Inmiddels zijn er ook zitbanken geplaatst.

We waren gisteren met de auto gereden, en dat is iets dat je niet moet doen als je naar Tel Aviv wilt. Want daarginds heb je vrijwel geen parkeerplaatsen. Ik bedoel parkeerplaatsen in woonwijken. Toen we gisteren in de buurt van de woning van onze zoon kwamen, belde ik hem op zodat hij kon beginnen een parkeerplaats te zoeken. Hij is al een echte Tel-Aviver en weet de weg in zijn woonwijk. Er is zelfs al een WhatsApp-groep waarin de buurtbewoners contact kunnen houden en kunnen afspreken hoe lang je bijvoorbeeld op de parkeerplaats van de buurman kunt parkeren, of hoe lang je voor een andere auto kunt staan. Ja, zo extreem is de parkeernood daar.

Toen ik de straat van onze zoon in reed, wachtte hij daar al bij een vrije opening op mij. Hij nam het stuur van me over, omdat hij 'beter weet hoe je daar in zo’n gat kruipt,' zoals hij zei. Hij parkeerde dan op het trottoir. Dat zou ik nooit hebben gedaan. 'Tot morgenochtend negen uur kun je zo staan,' zoals hij zei, 'want dan pas komen de controleurs.' In Tel Aviv heb je bepaalde ongeschreven wetten, waaraan ook de controleurs zich schijnen te houden, want ook zij kennen de parkeernood van de stad.

En nu ben ik u nog het weer verschuldigd. Dat was ook in het weekeinde al wat herfstachtig. Vanmorgen vroeg zag ik ook al veel mensen met een jasje rondlopen. De beloofde regen hebben we in Modi’in nog niet gehad, maar daarvoor des te meer in het noorden, en ook in Netanya, waar al straten zijn ondergelopen. En gisteren werd het zuiden verrast. In de zuidelijke Negev-woestijn en in Eilat heeft het heel hard geregend. Er zijn wadi’s overstroomd.

Overstromingen in de woestijn. Zuidelijke Negev, zondag.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, zonder opvallende temperatuur­veranderingen. In het noorden hier en daar regen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dat weekeinde weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,52 meter onder de zeespiegel.

Vanaf morgen lijkt het met de herfst voorlopig even afgelopen te zijn, want het zou duidelijk warmer worden. Er werd zelfs over een 'sharav' gesproken, met temperaturen van boven de 30 graden. Maar binnenkort wordt het november, dan zou het definitief voorbij moeten zijn met de hitte.

En nu begint er een nieuwe dag met nieuwe en oude nieuwsberichten. Of het weekeinde hier rustig was en wat er hier bij ons verder nog allemaal gebeurt, daarover zullen we u natuurlijk ook vandaag met onze dagelijkse berichten informeren. Ik wens u nog een prettige en rustige zondag toe. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.