Israël gedenkt moord op Itzchak Rabin, 23 jaar geleden

Sunday, October 21, 2018 |  Redactie Israel Today
Israël gedenkt vandaag de 23ste jaardag van de moord op voormalig premier Itzchak Rabin. Hij werd vermoord door een Joodse moordenaar op de avond van 4 november 1995, na een vredesbijeenkomst op het Malche Israel Plein (Koningen van Israël Plein, nu Rabin Plein) in Tel Aviv. Omdat de gedenkdagen gebaseerd zijn op de Joodse kalender, vindt de herdenkingsdag vandaag al plaats.

In het kader van de gedenkdag vindt deze zondag in Israël een reeks ceremonies plaats. De eerste vond hedenmiddag plaats in de residentie van de Israëlische president Re'oeven Rivlin en werd bijgewoond door leden van de familie Rabin, leden van de Knesset en de rechter van het Hooggerechtshof Neal Hendel.

President Rivlin zei in zijn toespraak: 'Onze generatie, die hem (Rabin) zag als de eerste Tzabar [sabra, in Israël geborene] die de regering van Israël leidde, de generatie die een revolutie voorspelde in de dagen van zijn tweede regeringsperiode, deze generatie die zag hoe een boosaardige moordenaar, een lafaard en een misdadiger hem van achteren neerschoot, zal nooit genezen. Deze generatie zal nooit vergeten en nooit vergeven, zeker niet zichzelf vergeven. En wij, wij zijn deze generatie. De generatie van de tijd waarin de moord plaatsvond, de generatie die de gebeurtenissen toen heeft gezien, de stemmen heeft gehoord en het gevaar niet heeft herkend'

(Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Om 15 uur plaatselijke tijd vindt de officiële herdenkingsplechtigheid plaats op de Herzlberg in Jeruzalem in aanwezigheid van president Re'oeven Rivlin, premier Benjamin Netanyahu, Knesset-voorzitter Juli Edelstein en voorzitter van het Hooggerechtshof Esther Chajut. Om 16 uur wordt in de Knesset een speciale sessie gehouden om Itzchak Rabin te herdenken.

Vanavond om 18 uur vindt op het Rabinplein in Tel Aviv een centrale herdenking van de jeugdbewegingen met jongeren uit het hele land plaats. Het evenement wordt bijgewoond door discussiegroepen en publieke figuren, waaronder Itzchak Rabins dochter Dalia Rabin-Pellossof.

Gabi Eizenkot, stafchef van het Israëlische leger, zei vandaag over de 23ste jaardag van de moord op Itzchak Rabin: 'Drieëntwintig jaar zijn verstreken sinds de moord op premier Itzchak Rabin, die een diepe indruk heeft achtergelaten op de Israëlische samenleving en het keerpunt in de geschiedenis van de Staat Israël werd. Ook wanneer er sindsdien veel tijd is verstreken, en zelfs veel van degenen die nu in het leger dienen, op de vooravond van de moord niet eens geboren waren, mogen we nooit vergeten'.

De laatste toespraak van Itzchak Rabin op 4 november1995

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.