Tienduizenden bij het graf van aartsmoeder Rachel

Sunday, October 21, 2018 |  Redactie Israel Today
Tienduizenden Joden bezoeken dit jaar opnieuw het graf van Rachel in Bethlehem. Rachel wordt beschouwd als een van de aartsmoeders van Israël. De aanleiding is de herdenking van het overlijden van Rachel, op de 11e van de maand Cheshvan, die dit jaar op de Shabbat viel. Daarom begonnen velen op donderdag en vrijdag de jaardag van de dood van moeder Rachel te herdenken. Maar gisteravond, na het einde van de Shabbat, was de aanloop naar Rachel's graf in Bethlehem bijzonder groot. Het graf werd twee uur na afloop van de Shabbat weer geopend voor bezoekers. Het grootste aantal bezoekers kwam tot drie uur 's morgens, wat tot aanzienlijke files op weg naar Bethlehem had geleid.

De Autoriteit voor het Heilige Plaatsen verwacht dat tegen het einde van de dag tot 45.000 mensen bij het graf van Rachel zullen hebben gebeden. De politie heeft zich dan ook voorbereid om een soepel verloop van de gebeden bij het graf te garanderen. Tot 800 personen kunnen in het graf zelf verblijven. Vanwege de benauwdheid, veroorzaakt door de vele bezoekers, zijn er strenge regels. 70 procent van de bezoekers zijn vrouwen, elk van hen mag maximaal vijf minuten bij het graf doorbrengen om te bidden, dan moet er ruimte zijn voor de volgende bezoekster. Het is niet altijd gemakkelijk om de plaats weer te verlaten. Dan moeten de bewakers ervoor zorgen en de biddende persoon uit het gebied van het graf begeleiden.

'Onze moeder Rachel verhoort onze gebeden en helpt ons', zei een van de vrouwen, terwijl ze in de lange rij naar het graf wacht. Een echtpaar dat naast haar staat vertelt opgewonden, dat ze de geboorte van hun nu 16-jarige dochter te danken hebben aan hun moeder Rachel. Een andere vrouw zei dat ze zelf pas werd geboren nadat haar ouders 19 jaar lang daarvoor bij het graf hadden gebeden.

Veel mensen kiezen vanwege de verwachte drukte een andere dag in de buurt van de sterfdag om het graf te bezoeken en te bidden tot de aartsmoeder Rachel.

Gebed bij het graf van Rachel

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.