Politie wil ook deelnemen aan ontvangsceremonies

Friday, October 19, 2018 |  Redactie Israel Today
Wanneer Israël een officiële gast ontvangt, is het Israëlische legerorkest er meestal ook om de gast met een mars of het volkslied te begroeten. Dat is altijd al zo geweest, al vele jaren. Maar nu heeft de minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilead Erdan, zich uitgesproken. Omdat de Israëlische politie onder zijn commando ook een orkest heeft.

De minister benaderde minister Miri Regev, die verantwoordelijk is voor het organiseren van officiële plechtigheden, met het verzoek om vanaf nu ook muzikanten en vaandeldragers van de politie te betrekken bij de plechtigheden en officiële ontvangsten. Nadat een speciaal opgerichte commissie de situatie had onderzocht, bleek dat het Israëlische leger hiertegen gekant was.

Het verzoek van de voor de politie verantwoordelijke minister was niet zo vergezocht. Al in 1983 stelde het Ministerieel Comité voor Ceremonies en Staats­symbolen vast, dat tijdens officiële bezoeken en ontvangsten, 12 politieagenten aan de rand van de rode loper moeten staan en met hun wapens zwaaien. Om een onbekende reden werd deze beslissing echter nooit uitgevoerd, bij de rode loper staan altijd alleen soldaten.

Tot nu toe verliep alles soepel. Maar tijdens het eerste bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump merkte politiechef Roni Alsheikh op, dat alleen het orkest van het Israëlische leger aanwezig was bij de ontvangstceremonie.

In zijn brief aan minister Miri Regev schreef minister Gilead Erdan: 'Om het imago van de politie in de ogen van het publiek te verbeteren, wend ik mij tot u met het verzoek een ontwerpresolutie te formuleren die in het kader van het door u geleide Comité van ministers moet worden ingediend. Deze zal vastleggen dat de erewacht, die tijdens officiële staatsbezoeken op de luchthaven Ben Goerion aanwezig is, ook uit politieagenten bestaat en dat de vlag van de politie wordt getoond.'

Het leger verzette zich sterk tegen dit voorstel. Een vertegenwoordiger van het Israëlische leger zei tijdens de vergadering van het speciaal voor dit doel opgerichte comité, dat men de al 70 jaar toegepaste traditie, waarbij de erewacht uitsluitend uit soldaten van het leger bestaat, moet behouden.

Aan het einde van het overleg werd besloten een team op te richten om te onderzoeken hoe staatsceremonies in de landen van de wereld worden uitgevoerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.