Groeten uit Israël: Leven gaat door, ondanks de raket

Friday, October 19, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Daar is-ie weer, de vrijdag. Het is misschien wel een van de mooiste dagen van de week, afgezien van de shabbat natuurlijk. Maar vrijdags hebben we van alles wat. Tot aan de middag is het nog een 'normale' dag, waarop je nog even wat boodschappen kunt doen of met familie en vrienden in een café kunt gaan zitten. En daar komt dan de voorpret van de avond bij, wanneer je dan meestal eindelijk met het gezin bij elkaar kunt zijn en en het begin van de shabbat kunt vieren.

Wij zullen vanavond helaas niet in volle bezetting de shabbat begroeten. Onze dochter is nog steeds op haar legerbasis, ja, ja, ook dit weekeinde moet ze daar doorbrengen. Maar we gaan haar vanmiddag bezoeken en haar iets van de shabbatmaaltijd meebrengen.
Onze oudste zoon is al sinds de zomer een Tel-Avivenaar. We zullen hem ditmaal pas morgenavond zien. Zo gaat dat wanneer de kinderen groot worden. Voor hen en voor ons als ouders een spannende reis naar het nieuwe hoofdstuk in het leven. Daarbij moet ik denken aan de tijd dat ik zo oud was als onze zoon nu. Toen zat ik al een jaar in Israël, niet te geloven. Wie met ons vanavond de shabbat begroet, is onze jongste zoon, die komende zomer zijn eindexamen zal doen.

Wat het weer betreft, dat zal dit weekeinde zo blijven als de afgelopen dagen, aangenaam en helemaal niet heet. Temperaturen van rond de 25 graden in Jeruzalem zijn gewoon optimaal. Bij ons in Modi’in zal het overigens met een lome 28 graden zoals gewoonlijk iets warmer zijn.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, zonder merkbare veranderingen in de temperatuur. In het noorden en het midden van Israël kan hier en daar een regenbui vallen. De volgende maximun­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zeer 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 215,515 meter onder de zeespiegel.

We voelen een zekere spanning, hoeveel we ons ook op het weekeinde verheugen. Zullen we eindelijk een rustig en vreedzaam weekeinde hebben? Elke week vragen we ons datzelfde af, en elke week werden we tot nog toe teleurgesteld. Ik kan me helemaal niet meer voorstellen dat het aan het grenshek naar de Gazastrook rustig zal blijven. Na de vernietigende raketinslag in Be'er Sheva heeft Hamas wel verklaard dat ze de beschieting veroordelen en geen belang hebben bij een verdere escalatie, maar anderzijds hebben we hun leiders ook horen zeggen dat de 'marsen van de terugkeer' net zolang worden volgehouden totdat men zijn doel heeft bereikt: het einde van de blokkade en het vrijlaten van de in Israëlische gevangenissen zittende 'Palestijnen'.
En ook de Palestijnse baas Machmoud Abbas, ofwel Abu Mazen, zoals we hem hier noemen, heeft er geen belang bij dat Hamas het met Israël eens wordt. Zo werd zelfs aangenomen dat het terroristen rond Fatach waren die de raketten woensdag op Israël hebben afgevuurd.

Foto’s zoals deze willen we niet meer zien: een 'demonstratie' bij het grenshek, een week geleden (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

De situatie is dus gespannen. Hier bij ons thuis zal dat trouwens geen invloed op ons dagelijks leven hebben. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar wat kunnen we doen? Natuurlijk maken we ons zorgen en denken we aan onze medeburgers in het zuiden, vooral dat gezin van wie het huis vernietigd is, voor hen zal het een vreemd weekeinde worden. Maar de eerste schok hebben ze wel doorstaan, en men bekommert zich om hen.

Maar ondanks alles is elders in het land niets van deze gespannen situatie te merken. In Tel Aviv overheerst een drukte, cafés en restaurants zijn vol bezet, ook hier in Modi’in. In Jeruzalem zal de Machane-Jehuda-markt heel druk zijn, met veel bezoekers en toeristen. En dat is ook goed zo. Het zal niemand lukken ons te breken. We hebben alleen dit ene land. Alleen hier kunnen we ons Joodse dagelijks leven leiden, zonder dat we daarbij worden gestoord of bang hoeven te zijn.

Vrijdags op de Karmelmarkt in Tel Aviv (Foto: Dov Eilon)

In die zin wens ik u nu een prettig en rustig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.