VN-gezant Mladenov: Snel de-escalatie nodig in Gaza

Thursday, October 18, 2018 |  Redactie Israel Today
President Re'oeven Rivlin had woensdag een ontmoeting met de speciale gezant van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, om regionale diplomatieke en veiligheidskwesties te bespreken.

Rivlin verwelkomde de speciale gezant Mladenov en reageerde op de escalatie in het zuiden: 'Gisteravond werden er raketten uit Gaza op ons afgevuurd. Alleen de snelle reactie van een moeder heeft het leven van haar kinderen gered. Mannen, vrouwen en kinderen overnachten in de veiligheidskamers. Israël zal niet toekijken hoe ons volk wordt aangevallen, en de wereld moet dat weten'.

'Zolang Gaza wordt gecontroleerd door Hamas, is het verantwoordelijk voor elke aanval op Israël', vervolgde hij. 'Hamas houdt de bevolking van Gaza nog steeds in gijzeling en brengt hen vernietiging en lijden. Zolang de raketten en de provocatie voortduren, is er geen mogelijkheid om het lijden van de bevolking van Gaza te verlichten'.

Speciale gezant Mladenov antwoordde de president: 'Dank u, mijnheer de president, voor deze belangrijke bijeenkomst. Ik verheug me erop u te informeren over onze inspanningen. Ik vrees dat de laatste 24 uur bijzonder ingewikkeld zijn geweest. De recente raketten die vanuit Gaza op Be'er Sheva zijn afgevuurd zijn een gevaarlijke escalatie van de situatie.

Helaas passen ze in een patroon van provocaties, die tot doel hebben Israël en Gaza bij een ander dodelijk conflict en een nieuwe confrontatie te verwikkelen. Het is onze verantwoordelijkheid om alles te doen om deze confrontatie te voorkomen, en ik wil u verzekeren dat we de afgelopen drie maanden zeer actief hebben samengewerkt met alle partijen - met de Israëlische regering, met de Palestijnse Autoriteit, met de regionale actoren - met name Egypte en de internationale gemeenschap - om drie doelstellingen na te streven. Ten eerste om een oorlog te vermijden die verwoestend zou zijn voor de bevolking van Gaza en voor de Israëli's die over de grens wonen. Ten tweede, om het humanitaire leed van mensen die in werkelijk verschrikkelijke omstandigheden leven, te verlichten. En ten derde, om onze gezamenlijke inspanningen met Egypte te steunen om de legitieme Palestijnse Autoriteit weer de controle over Gaza te geven. Dat is de enige weg die we moeten gaan, en we moeten ervoor zorgen dat we in de komende 48 uur werkelijk een de-escalatie ter plaatse waarnemen, opdat deze inspanningen in het belang van de vrede tussen Israëli's en Palestijnen en in het belang van de vrede in de hele regio kunnen worden voortgezet.

Ik ben bang dat er geen tijd meer is voor woorden. Nu is het tijd voor actie. En we moeten aan alle kanten zeer duidelijke stappen zien die tot een de-escalatie van de situatie leiden. Anders zullen de gevolgen voor iedereen verschrikkelijk zijn.

Ik kijk ernaar uit om met u te bespreken wat er gedaan kan worden om ontspanning in deze regio te bewerkstelligen en om constructief verder te gaan. Veel dank.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.