Groeten uit Israël: Blijft het rustig rond de Gazastrook?

Thursday, October 18, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

De week nadert weer zijn einde. Morgenavond zullen we reeds de shabbat ontvangen. Vanochtend vroeg heb ik allereerst op mijn mobieltje gekeken of alles in orde is. Er zijn geen raketalarmen in het zuiden geweest. Men kan weer terugkeren naar het dagelijks leven, melden de nieuwssites. Pas daarna zette ik mijn ochtendkoffie, om een hopelijk vreedzame dag te beginnen.

Maar niet iedereen zal de dagelijkse sleur weer kunnen opnemen. Terwijl wij dus zoals altijd naar ons werk gaan, is voor het gezin in Be'er Sheva, van wie het hele huis gisteren zo goed als verdwenen is, niets meer zoals het was. Zij worden vanochtend wakker in een hotelkamer, zonder te weten hoe het verder zal gaan. In het nieuws hoorde ik dat de burgemeester van de stad alles in het werk zal stellen om het gezin te helpen. Hier bij Israel Today zullen we er later zeker nog over berichten. De moeder, Miriam, wordt als heldin gevierd, omdat ze na het alarm zeer snel heeft gehandeld.

De raketaanval en de toestand in het zuiden is vandaag natuurlijk het hoofdthema van de dagbladen. 'Uur van de waarheid', 'Voltreffer', 'Hamas heeft de grens overschreden, we kunnen het niet meer tegenhouden', aldus de krantenkoppen van vandaag.

Ik vraag me af hoe het nu verder moet. Gisteren heeft de luchtmacht een paar aanvallen gedaan op lege stellingen in de Gazastrook, en een terreurgroep aangevallen, die op het punt stond om nog een raket richting Israël af te vuren.
Steeds weer horen we dat het tijd wordt voor een nieuwe operatie. Maar men schijnt te aarzelen. Ook ik weet niet zo zeker of een operatie, zoals vier jaar geleden, de zo lang verwachte rust zal brengen. We zouden geen genoegen moeten nemen met vier of vijf jaar rust. Morgen, vrijdag, zal wel blijken welke kant we zullen opgaan. Zal Hamas weer duizenden Gazanen naar het grenshek sturen? Misschien worden we aangenaam verrast, omdat Hamas naar men zegt niet in een botsing geïnteresseerd zou zijn. Morgen hebben ze de kans dat te bewijzen.

Thuis hebben we kort naar de nieuwsberichten op de televisie gekeken. Daarna keken we liever naar een van de Koch Realty Shows, die momenteel het uitzendschema van de Israëlische tv-zender beheersen. Want we proberen immers ons normale dagelijks leven voort te zetten.

Gewoon even uitshakelen van alles. De Israëlische versie van MKR ('My Kitchen Rules')

Ik ben benieuwd hoe men bij jullie zou reageren wanneer er plotseling een huis in een grote stad door een raket zou worden vernietigd. Maar ja, jullie hebben genoeg zaken om je druk over te maken. Dat is althans mijn indruk. Zo leeft iedereen zijn dagelijks leven. En ik houd heel erg van het dagelijks leven hier in Israël. Steeds weer constateer ik, dat ik ook na dertig jaar nog steeds tevreden ben dat ik deze stap heb gewaagd.

En zo kunnen we ook weer over het weer spreken. Het is nog steeds heel prettig, zo mag het wat mij betreft altijd blijven. Door de balkondeur bij ons op kantoor blaast een aangename koele wind. De airco kan uitgeschakeld blijven.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met mogelijk hier en daar wat regen aan de kust. Tegen de middag kan het ook in de bergen in het noorden en midden van het land wat regenen. De temperaturen blijven onveranderd. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de graden Zee 32 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,51 meter onder de zeespiegel.

En nu beginnen we met de nieuwe dag. Ik hoop dat het een rustige dag wordt. Ook u wens ik nu een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.