Israël reageert snel op raketbeschietingen

woensdag 17 oktober 2018 |  Dov Eilon, Redactie Israel Today
Volgens de laatste berichten heeft Israël al gereageerd op de raketaanval. De luchtmacht zou terroristische doelen in de Gazastrook hebben aangevallen, volgens Palestijnse berichten ten oosten en ten zuiden van de stad Gaza.

Doelen waren stellingen van Hamas en Islamitische Jihad, die zich echter beiden tegen de raketaanvallen op Israël hebben uitgesproken. Maar Israël beschouwt Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, als enige verantwoordelijk voor alles wat binnen de Gazastrook gebeurt.
Er zouden ook gebieden in de buurt van het grenshek zijn aangevallen. Er werd melding gemaakt van drie gewonde Palestijnen.

Gadi Eizenkot, de stafchef van het Israëlische leger, heeft zijn bezoek aan de VS voortijdig beëindigd en is op weg naar Israël.

Afschieten van een raket voorkomen
Het Israëlische leger heeft een groep terroristen in de noordelijke Gazastrook aangevallen vlak voordat ze een raket in de richting van Israël konden afvuren. Twee van de drie terroristen zouden daardoor zijn omgekomen.

Het Israëlische leger publiceerde daarna deze video van de aanval op de terreurgroep. Aan het begin van de video zie je hoe de terroristen de raket voorbereiden voor de lancering. Dan ziet een van de terroristen de door het Israëlische leger op hen afgevuurde raket op hen afkomen, die op korte afstand voor hem ontploft.

Het incident vond plaats in de stad Lahia in de noordelijke Gazastrook. Tijdens de operatie van het leger werd in het district Ashkelon een raketalarm in werking gesteld om aan de veilige kant te zijn, voor het geval dat de terroristen de raket nog konden lanceren.

Hoe zal Israël reageren?
Nu rijst de vraag hoe Israël op deze raketaanval zal reageren. Gisteren nog zei minister van Defensie Avigdor Liberman dat alleen een ernstige klap tegen Hamas weer rust kan brengen in de regio. Op dit moment weet ik niet wie er verantwoordelijk is voor de lancering van de raket. Deskundigen zijn van mening dat het niet Hamas was, die geïnteresseerd was in een wapenstilstand. De Islamitische Jihad werd ook genoemd als mogelijke verantwoordelijke voor de beschieting. Evenmin werd uitgesloten dat de raket door terroristen verwant aan Fatach was gelanceerd, om een akkoord tussen Israël en Hamas te voorkomen.

De grensovergangen Erez en Kerem Shalom worden gesloten. Of Israël nu voor een grootschalige operatie in de Gazastrook staat of dat het wederom tevreden zal zijn met een gematigde reactie, zal in de loop van de dag blijken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.