Gemengd huwelijk leidt tot discussie over assimilatie

Wednesday, October 17, 2018 |  Tsvi Sadan
Het recente huwelijk van twee Israëlische beroemdheden, ‘Fauda’-ster Tzachi Halevi (Joods) en televisiepresentatrice Lucy Aharish (Moslim), bracht het eeuwenoude debat over assimilatie – en zijn relevantie in het 21e -eeuwse Israël – opnieuw op gang.

Afbeelding: De Arabisch-Islamitische presentatrice Lucy Aharish is populair bij veel Israëli's, maar ze zijn nog steeds niet enthousiast over haar huwelijk met een Joodse man. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Hoewel gemengde huwelijken een dagelijkse aangelegenheid zijn in Israël, zoals op de meeste plaatsen, wordt het niet zo aandachtig besproken totdat beroemdheden erbij betrokken zijn.

De scherpe politieke zintuigen van Oren Hazan, een jong en kleurrijk Likoed-Knessetlid, vertelde hem dat dit een kans was die hij niet kon missen. ‘Ik beschuldig Lucy Aharish– die een Joodse ziel verleidde – er niet van dat zij ons land pijn zou doen door te voorkomen dat meer Joodse nakomelingen de Joodse dynastie voortzetten. Integendeel, ik nodig haar uit om zich te bekeren. Ik beschuldig wel Tzachi, ‘de Islamitische Levi’ die ‘Fauda’ te letterlijk nam – doe normaal broeder… genoeg met deze assimilatie!’ schreef Hazan op zijn Facebookpagina.
De reactie van de linkervleugel die snel volgde, stond recht tegenover Hazans opmerkingen. ‘Gefeliciteerd en geluk toegewenst aan het geweldige koppel’, twitterde Knessetlid Sheli Yechimovitsj van de Zionistische Unie (Arbeidspartij). ‘Er is niets nieuws onder de zon’, vervolgde ze. ‘De massamoordenaars, zo herinneren we ons, dachten dat alleen mensen met zuiver bloed recht van bestaan hebben, en wie met een Moglegiet trouwt, wordt beschouwd als een bloedverrader, mijn excuses voor het gebruik van een dergelijke milde metafoor’.

De krant Haaretz bood een meer ‘evenwichtige’ reactie: ‘De beslissing om met wie te trouwen is niemands anders’ zaak dan die van het echtpaar. Tegelijkertijd heeft een Jood het recht om zich aan zijn uniciteit te houden zonder dat hij van racisme wordt beschuldigd.’ Dat gezegd hebbende, constateerde dezelfde schrijver echter psychopathische tendensen in het gedrag van Hazan.

Hazan verwijst in zijn bericht naar ‘Fauda’: een Israëlische thrillerserie die het verhaal van het Israëlisch-Palestijnse conflict van beide kanten vertelt via een liefdesverhaal tussen een lid van de Israëlische speciale eenheden (Doron) en een Palestijnse arts (Shirin). Er moet op gewezen worden dat Yechimovitsj Hazan vergelijkt met de nazi’s met hun begrip van zuiver bloed. Vele soortgelijke aanvallen op Hazan waren voor hem enkel aanleiding zijn hakken nog steviger in het zand te zetten. ‘Schaam u,’ zei hij hen. ‘Ik ben het niet die u nu aanvalt, u valt het Joodse volk aan en u doet hen pijn. Assimilatie is verboden. We zijn klein in aantal en als we er niet in slagen om ons volk te beschermen, zullen we verdwijnen!’
Of Hazan nu wel of niet verfijnder had moeten reageren, doet niets af aan zijn eenvoudige en recht-door-zee-gaande conclusie over het eindresultaat van assimilatie. En daarom is Yechimovitsj’ lelijke reactie op hem niet representatief voor wat de meeste Israëli's hierover denken.

Het besluit van Yair Lapid, hoofd van de middenpartij Yesh Atid, om in deze strijd te stappen, toont aan dat politici op deze kwestie moeten ingaan om aantrekkelijk te blijven voor hun kiezers. Vrijdagavond, tijdens de avond TV-show ‘Weekly Portion’, besprak Lapid het belang van het Joodse volksbestaan vanuit wat men het meer seculiere gezichtspunt zou kunnen noemen.
De politicus sprak over zijn vader, een Holocaust­overlevende, die vanaf 1999 tot en met 2006 de seculier-liberale Shinui-partij leidde. Lapid merkte op dat de ‘god’ waarin zijn vader geloofde, niet Joods was. Maar atheïstisch of niet, zo vervolgde hij, Joden zouden het idee van uniciteit moeten accepteren, ook al is het gereduceerd tot een oproep om als fatsoenlijk volk te leven.

In een interview met de legerradio sneed Lapid het onderwerp ook aan, waarbij hij ronduit stelde: ‘Het Joodse volk is klein van omvang… Ik geef er de voorkeur aan dat het aantal Joden groeit in plaats van afneemt’. Wat betreft Hazans omstreden Facebookbericht, maakte Lapid bezwaar tegen het aanvallen van iedereen die betrokken is bij een gemengd huwelijk. Het is Lapids minimalistische kijk op ‘uitverkiezing’ die het best die van de meeste Israëliërs vertegenwoordigt die er een seculier-atheïstische levenswijze op na houden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.