Groeten uit Israël: Raketalarm? Naar de strongroom!

Wednesday, October 17, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Deze dag begon voor mij met een verrassing. Doordat ik mijn 'Red alert app', die raketalarmen in real time doorgeeft, na de laatste 'ronde' in augustus had uitgeschakeld om in alle rust te kunnen slapen, had ik vanochtend vroeg geen idee wat er deze nacht in Be'er Sheva is gebeurd. Pas toen ik bij de bushalte op mijn bus naar Jeruzalem stond te wachten, keek ik naar de laatste nieuwsberichten op mijn mobieltje.

Voltreffer in Be'er Sheva, woning ernstig beschadigd, gevaar voor instorten, dat waren de eerste krantenkoppen waarmee ik de nieuwe dag begon. Tijdens de busrit zag ik vervolgens ook de eerste beelden uit Be'er Sheva. De veilige ruimte ('strongroom'), die in iedere woning aanwezig moet zijn, is toch echt belangrijk. Ook wij hebben er een, die tegelijk de kamer van onze zoons is. Zo’n veilige ruimte heeft de moeder en haar drie kinderen in Be'er Sheva wel het leven gered. Heel belangrijk is natuurlijk om de stalen deur op de juiste manier te sluiten. De moeder had het allemaal op de juiste wijze gedaan. Wat moet dat voor een gevoel zijn geweest, snel de veilige ruimte in te gaan, en dan 'boem', de inslag, te horen, in je eigen woning.

Ik herinner me nog de zomer van 2014, toen bij ons in Modi’in voor het eerst de sirenes jankten. Ook wij gingen meteen naar onze zoons, in de veilige ruimte. De knal boven ons, van de afweerraket van de Iron Dome, deed ons al ineen duiken. Ik wil niet eens weten hoe het aanvoelt als er een raket in je eigen woning inslaat. De moeder komt een enorm compliment toe voor haar snelle reactie. Het huis is maar een ding, dat wordt weer opgebouwd. Alleen het leven is van belang, en dat is ditmaal gered. Alleen dat telt.

Al deze operaties leveren verliezen op. En elke operatie zal dan - vanwege de druk vanuit het buitenland - beëindigd worden zonder dat het doel is bereikt. De wereld zal zich weer aan de kant van Hamas en van de arme mensen in de Gazastrook opstellen (die zijn echt arm, Hamas misbruikt hen voor zijn eigen doeleinden). En Israël wordt weer veroordeeld, wegens 'bovenmatig geweld', wegens de 'ongelijke kracht', Israël wordt weer als de 'agressor' aangewezen. Wat kunnen we dan winnen met weer een nieuwe operatie?

Ik moet denken aan het begin van het grondoffensief van zomer 2014, aan het moment waarop de militairen de Gazastrook binnengingen. Niemand wilde dat eigenlijk.

Vier jaar geleden bego het Israëlische leger een grondoffensief in de Gazastrook

Maar misschien vergis ik me toch ook. Wat bedoelde Lieberman precies, toen hij over een 'ernstige slag' sprak? Kunnen of willen wij Hamas overwinnen, op de knieën dwingen, vernietigen? Zal Israël trachten de aanvoerders van deze terreurorganisatie gericht te doden? Ook dat hebben wij in het verleden al geprobeerd. Het is niet gemakkelijk, zo niet onmogelijk, om alleen maar vanuit de lucht te opereren. Staan we nu voor een lange en gecompliceerde grondoperatie met duizenden militairen in de Gazastrook?

We zullen moeten afwachten. Het kabinet moet bijeenkomen. De stafchef is op weg terug, hij heeft zijn bezoek aan de VS afgebroken. Laten we dus afwachten en hopen dat Israël de juiste weg zal kiezen. Wat die ook moge zijn.

En hier, ondanks alles, het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, zonder noemens­waardige temperatuur­veranderingen, met mogelijk lichte regen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is het weekeinde een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,505 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u en ons een goede en rustige woensdag. We zullen u uiteraard op de hoogte houden van alle belangrijke ontwikkelingen hier bij ons. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.