Lieberman: 'Ernstige klap voor Hamas brengt 5 jaar rust'

dinsdag 16 oktober 2018 |  Redactie israel Today
Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft deze dinsdag een ontmoeting gehad met officieren van het Zuidelijk Commando om de situatie aan de grens met de Gazastrook te bespreken. De algemene opvatting was, dat de huidige situatie niet langer kan voortduren, zo verklaarde Lieberman daarna.

Afbeelding: Minister van Defensie Lieberman sprak vandaag met officieren van het zuidelijk commando van het Israëlische leger. (Foto: Ariel Hermoni/Ministerie van Defensie)

'De Israëlische verdediging heeft er alles aan gedaan om de situatie voor 29 maart te herstellen, voor het begin van de huidige golf van geweld,' zei Lieberman. 'We hebben alle mogelijke manieren gebruikt, met geweld, door overreding en door samenwerking met degenen die wilden helpen. Onder leiding van Egypte, de VN en de speciale gezant van de VN zijn er meerdere pogingen ondernomen om tot een akkoord te komen. We hebben alle manieren geprobeerd. Helaas heb ik geen resultaten gezien'.

Lieberman zei ook dat het kabinet moet beslissen over een operatie tegen Hamas. 'Helaas kan noch de minister van Defensie, noch de premier een dergelijk besluit alleen nemen,' zei hij.

Een ernstige klap voor Hamas zou zorgen voor vier tot vijf jaar rust langs de grens met de Gazastrook, vergelijkbaar met de rust na de Gaza-oorlog in 2014 tot het begin van de huidige uitbarstingen van geweld, afgezien van een paar kleine incidenten, zei Lieberman.

Maar de druppel die de emmer deed overlopen en hem overtuigde van de noodzaak van een militaire operatie, zei Lieberman, waren de gewelddadige rellen langs de grens afgelopen vrijdag, kort nadat Israël toestemming gaf om meer brandstof te leveren aan de Gazastrook.

Nu is het tijd om te beslissen, zei hij. 'De enige manier om de rust te herstellen is een zware klap voor Hamas. Dat moet de beslissing van het kabinet zijn.' Het kabinet zal woensdag weer bijeenkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.