Groeten uit Israël: Is er wel een oplossing voor Gaza?

Tuesday, October 16, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Er is niets nieuws te melden over het weer. Ik geniet van de aangename temperaturen en de koelte waarmee ik hier in Jeruzalem vroeg in de ochtend word ontvangen. In het kantoor kunnen we zonder de airconditioning, het is genoeg om de deur naar het balkon te openen. Zo werkt het. Bij mij in Modi'in is het echter duidelijk warmer. Terwijl de temperatuur hier in Jeruzalem bij het schrijven van deze regels 19 graden is, is het in Modi'in al 24 graden. In de komende week zal het helaas in het gehele land weer duidelijk warmer worden. Ik wacht nog steeds op de aangekondigde lichte regen.

Laten we dus maar beginnen met het weer in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met de mogelijkheid van lichte regenval in het noorden en langs de kust. Geen merkbare verandering in temperatuur.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog eens een halve centimeter gedaald en ligt nu -214,50 m onder de zeespiegel.

De berichten over de gespannen situatie in het zuiden, de brandende velden en de inmiddels depressieve inwoners van de dorpen bij het grenshek van de Gazastrook hebben weinig of geen invloed op ons dagelijks leven. Dat klinkt nu misschien wat egoïstisch. Terwijl de bewoners van kibboets Kerem Shalom nadenken over het verlaten van hun huis omdat ze het niet meer uithouden, elke dag omringd te zijn door een dikke zwarte rookwolk (vooral op vrijdag als er banden worden verbrand tijdens de traditionele rellen aan het grenshek), overleggen wij of we vandaag of morgen naar het fitnesscentrum zullen gaan.

Pogingen om de rook te verdrijven, afgelopen vrijdag in Kerem Shalom.

Oké, deze vergelijking was misschien een overdreven voorbeeld. Maar wat kunnen we tegen deze onmogelijke realiteit doen? Ieder van ons is bezig met zijn eigen dagelijkse problemen, wat men ons eigenlijk niet kan verwijten. Nu vraag ik me af wat er zou zijn gebeurd als de stad Tel Aviv maandenlang door deze zwarte rookwolk was omringd. Dan zouden we hier zeker een enorme opstand hebben en de regering zou worden aangespoord om er iets aan te doen.

Herinnert u zich de verwoestende bosbranden van twee jaar geleden? Bijna overal in het land brandde het, overal kon men de scherpe brandlucht ruiken. We hadden bijna een nationale noodtoestand. Veel van de branden werden veroorzaakt door terroristen. Toen het ook bij ons begon te branden in Modiin, was ik ernstig bezorgd over onze toekomst.

Twee jaar geleden, branden in Israël.

Ik wil niet suggereren dat onze regering niet probeert een einde te maken aan deze nare situatie, maar misschien moeten we nadenken over andere oplossingen. Het is verbazingwekkend met welke eenvoudige middelen Hamas ons weet te terroriseren. Ik denk dat we aan onze kant gewoon bang zijn om betrokken te raken bij een ingrijpende operatie tegen Hamas. Dat is ook goed te begrijpen, omdat we deze operaties meer dan eens hebben gehad. En wat heeft een andere operatie met misschien meerdere slachtoffers aan de kant van ons leger voor ons nut, als alles weer wordt stopgezet vanwege de druk uit het buitenland en Israël en Hamas gedwongen zullen worden om een nieuwe wapenstilstand te sluiten, die dan na een paar maanden weer wordt verbroken. Bestaat er zelfs wel een oplossing?

Zo leven we ons dagelijks leven verder, horen we in het avondnieuws over het lijden van de burgers in het Zuiden, nemen we deel aan hun lot en bekommeren we ons dan weer om onze dagelijkse problemen.

En nu, ondanks deze niet erg optimistische woorden, wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.