Premier Netanyahu: 'B'Tselem? Een schande'

Monday, October 15, 2018 |  Redactie Israel Today
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt donderdag zijn driemaandelijkse vergadering over het Midden-Oosten. Deze keer zal de directeur van de Israëlische niet-gouvernementele organisatie 'B'Tselem', Hagai El-Ad, daar ook zijn zegje kunnen doen, wat door de Israëlische regering zeer bekritiseerd is. Premier Netanyahu noemde de organisatie een schande.

B'Tselem werd in 1989 opgericht met als doel schendingen van de mensenrechten te bewijzen in wat zij als de 'bezette' gebieden beschouwen en het Israëlische publiek hierover te informeren. Officieel zou er geen verschil mogen worden gemaakt, van welke kant de schendingen van de mensenrechten worden begaan. De organisatie houdt zich echter alleen bezig met het bewijzen van Israëlische schendingen van de mensenrechten tegen Arabieren en deze vervolgens in het buitenland te melden. Fotografen van de organisatie zijn voortdurend onderweg met hun camera's om Israëlische veiligheidstroepen te betrappen die tijdens hun missie een 'misdaad' begaan. Zeer snel vindt men de opnames ook op sociale netwerken, zonder dat de achtergrond van de door de organisatie opgenomen gebeurtenissen is onderzocht.

In Israël is de organisatie daarom zeer controversieel. Reeds twee jaar geleden sprak Hagai El-Ad voor de Veiligheidsraad, waar hij klaagde over de 'bezetting' van Judea en Samaria (zie video).

Deze keer is EL-Ad uitgenodigd door de Boliviaanse VN-ambassadeur om de Veiligheidsraad toe te spreken. De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon merkte op: 'B'Tselem heeft al bewezen dat het samenwerkt met de vijanden van Israël en werkt nu met een land (Bolivia) dat de Israëlische soldaten 'moordenaars' noemt. Dat is een schande en een blamage voor de organisatie. Ook de landen met een anti-Israëlische agenda overschrijden hier een rode lijn door hun financiële steun aan de organisatie en de uitnodiging om tegen ons te getuigen'.

In de vergadering van de Veiligheidsraad zouden dus niet alleen de leugens en haat van de Palestijnen aan het licht komen, maar ook die van Hagai El-Ad en B'Tselem. 'We zullen Israël en de waarheid blijven verdedigen', aldus Danon.

Premier Benjamin Netanyahu veroordeelde ook het optreden van El-Ad voor de Veiligheidsraad en beschreef B'Tselem in het verleden als een 'waanzinnige kleine organisatie'. Toen Netanyahu gisteren werd gevraagd hoe hij B'Tselem zou definiëren, was zijn antwoord: 'Hoe definieer ik B'Tselem? Een schande. Zo definieer ik ze'.

De video toont het optreden van Hagai El-Ad voor de Veiligheidsraad twee jaar geleden, toen hij zich uitsprak tegen de Israëlische 'bezetting'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.