Israëlische rechter bijna gelyncht op de Westbank

Monday, October 15, 2018 |  Redactie Israel Today
De spanningen tussen Joden en Arabieren op de Westbank zijn sterk toegenomen. Maandagochtend wilden Palestijnen een Israëlische auto tot stoppen dwingen en de bestuurder aanvallen. Dat bleek rechter David Mintz van het Hooggerechtshof zijn.

Mintz reed vanuit zijn huis in de Joodse nederzetting Dolev, ongeveer 25 kilometer ten noorden van Jeruzalem, naar zijn werk, toen een Palestijns voertuig plotseling stopte en zijn weg blokkeerde.

Drie Palestijnse Arabische mannen kwamen tevoorschijn, allen met hamers in de hand, en naderden de auto van Mintz. Gelukkig was de rechter in staat om rond het stilstaande Palestijnse voertuig te manoeuvreren en aan de aanval te ontsnappen. Mintz bracht later een volledig verslag uit aan de politie.

In Dolev was men opgelucht dat de rechter wist te ontsnappen. Een woordvoerder van de nederzetting zei: 'Wij zijn blij en danken God dat het David is gelukt om zichzelf op wonderlijke wijze ongedeerd uit deze situatie te redden. We hadden lange tijd rust op straat, maar de laatste weken zien we dat de situatie weer aan het veranderen is en dat kunnen we niet tolereren. Wij verwachten van de veiligheidstroepen dat zij dit soort incidenten serieus nemen en dienovereenkomstig handelen.'

Het incident komt te midden van toenemende spanningen in de nasleep van twee dodelijke aanslagen op de zogenaamde 'Westbank', het Bijbelse Samaria.
♦ Vorige week kwam een Palestijnse Arabische man het Barkan Industriepark binnen, waar duizenden Palestijnen en Israëli's naast elkaar werken en vermoordde twee Israëliërs op brute wijze. Minstens één van zijn slachtoffers, de 29-jarige Kim Yehezkel, werd vastgebonden en van dichtbij geëxecuteerd.
Maandag kreeg de familie van de dader, Ashraf Naalwa, van soldaten van de IDF te horen dat hun huis wordt vernietigd. Zij kunnen tot donderdag in beroep gaan.
♦ Enkele dagen later werd een Palestijnse moeder gedood op de centrale Westbank, toen haar man de controle over hun auto verloor onder een hagel van stenen, naar verluidt gegooid door Joodse kolonisten.

Israëlische veiligheidstroepen blijven jagen op de daders van de aanvallen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.