Commentaar: Wie is Lara Alqasam eigenlijk?

Monday, October 15, 2018 |  Tsvi Sadan, WIN
Lara Alqasam, een Arabisch-Amerikaanse studente, werd vorige week de toegang tot Israël geweigerd wegens haar steun aan de BDS-beweging. Ze was in Florida actief in een anti-Israël organisatie. Voor haar vertrek leek het haar beter, al haar sociale media accounts te wissen, meldt World Israel News. Het Hooggerechtshof beslist woensdag over haar bezwaar tegen uitzetting.

Afbeelding: Lara Alqasem in beroep tegen haar ontzegging van toegang, bij de districtsrechtbank van Tel Aviv, voorafgaand aan haar deportatie. Na de afwijzing van haar beroep is de beslissing nu aan het Hooggerechtshof. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Wanneer heeft u voor het laatst gehoord van een persoon die op de luchthaven de toegang tot uw land wordt ontzegd? De realiteit is dat dit om verschillende redenen dagelijks gebeurt. Het is gewoonweg geen nieuws.

Afhankelijk van het land van bestemming kunnen mensen de toegang geweigerd worden voor alles, van het vertellen van 'witte leugens' bij de paspoortcontrole tot het smokkelen van minder belangrijke goederen tot de verdenking van subversieve of criminele activiteiten. Het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs de toegang geweigerd aan een vrouw die niet genoeg geld had om twee weken in het land te verblijven. Frankrijk weigerde twee moslimvrouwen de toegang tot het land omdat ze weigerden hun sluiers te verwijderen. Negentien Georgiërs werden de toegang tot Duitsland geweigerd, waarschijnlijk omdat ambtenaren vermoedden dat ze potentiële illegale immigranten waren.

Landen weigeren ook mensen die ervan verdacht worden politieke en sociale onlusten aan te wakkeren, en Israël is daarop geen uitzondering.

Israël sluit routinematig zijn poorten voor BDS-activisten, net zoals het neo-nazi-activisten het land niet binnenlaat. Dit beleid is effectief geweest in het tegenwerken van de subversieve plannen van de BDS-beweging, en dus hebben ze een nieuwe manier bedacht om deze hindernis te omzeilen. Waarom niet, zo vroegen ze zich af, proberen onze activisten als student het land binnen te krijgen, bij voorkeur aan de Hebreeuwse Universiteit. Immers, redeneerden zij, zijn de Israëlische universiteiten niet zoals Amerikaanse campussen, waren pro-Israël studenten worden lastiggevallen en tot zwijgen gebracht in naam van 'gerechtigheid'. Israëlische universiteiten, weten ze heel goed, zijn tolerant ten opzichte van een fout, waardoor Palestijnse studenten vrijelijk hun haat tegen Israël op de campus kunnen uiten. Ze weten ook dat Israëlische professoren, die de BDS steunen, op de loonlijst blijven staan.

Het was een slim idee, want zelfs als de activist vermomd als student de toegang werd ontzegd, konden ze eenvoudigweg weigeren het land te verlaten en wachten tot de Israëlische sympathisanten hun zaak voor de rechter zouden brengen. Het was een win-win situatie. Als Israël de BDS-er toestond om aan de Hebreeuwse Universiteit te studeren, zou de beweging weer een zinvolle voet aan de grond krijgen in het hart van de Israëlische academische wereld. Als die de toegang werden ontzegd, zou Israël weer worden belasterd als een despotische natie die de vrijheid van meningsuiting beperkt.

Dat is ongeveer wat er gebeurde toen Lara Alqasem in Israël aankwam, alleen maar om de toegang te worden geweigerd. Zij werd al snel een begrip in binnen- en buitenland. De eerste die Lara omarmde was de extreem-linkse Meretz-partij. Toen kwamen degenen die de weigering van de regering, om haar de luchthaven van Ben Goerion te laten verlaten, willen aanvechten. Op hun hielen volgde de Hebreeuwse Universiteit, die een dringende protestbrief stuurde aan de Minister van Strategische Zaken Gilad Erdan, wiens kantoor tot taak heeft de boycotpogingen tegen Israël tegen te gaan. De brief noemde Erdan's weigering om Alqasem de toegang te verlenen 'een bedreiging voor alles wat de universiteit vertegenwoordigt'.

Dit is niets anders dan een schijnheilig pleidooi dat een politieke agenda verhult. Dit kan met grote zekerheid worden gezegd, omdat niemand bij zijn volle verstand echt gelooft dat de universiteit hetzelfde soort sympathie en steun zou bieden als de toegang tot de universiteit zou worden ontzegd aan een neonazistische student.

Dus, wie is deze Lara Alqasem die erin geslaagd is zoveel commotie te creëren?
Een schat aan informatie is te vinden op de website Canary Mission. Deze website, waarvan de medewerkers anoniem zijn en die de belangrijkste anti-Israël-activisten in de gaten houdt, heeft veel te zeggen over Lara. Als student aan de Universiteit van Florida was ze de voorzitster van de militante Students for Justice in Palestine (SJP). Lara was ook actief in BDS-activiteiten, zoals het oproepen om Sabra Hummus, een plaatselijk Israëlisch restaurant, te boycotten. Onder leiding van Lara, deed het giftige lokale chapter van de SJP alles wat het kon om Israël te belasteren en een onveilige ruimte te creëren voor pro-Israël studenten en gastsprekers. En toch is dit de student die wordt omarmd door de Hebreeuwse Universiteit, de Meretz partij, en nu de Amerikaanse Reform Joodse gemeenschap. Zoek dat maar eens uit.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.