Groeten uit Israël: Zomer- en wintertijd? Graag zo laten!

Monday, October 15, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ook vanochtend was het aangenaam koel, toen ik hier in Jeruzalem uit de bus stapte en te voet naar de redactie liep. Ik heb deze koelte gemist, en ik hoop dat het zulk weer zal blijven. Maar helaas zal het volgende week weer wat warmer worden. Maar dan is het ook al bijna eind oktober, dan moet de zomer toch echt voorbij zijn. Per slot van rekening moeten we aan het einde van de maand ook de klokken weer een uur terugzetten.

Ik weet dat die omschakelingen van zomertijd naar wintertijd en omgekeerd in Europa nu ter discussie staan. Maar ikzelf vind het heel prettig als we in de zomer nog een uur meer licht hebben en het pas om acht uur donker begint te worden. Jullie in Europa hebben het op dat gebied wat beter; ook zonder zomertijd hebben jullie in de avond nog genoeg zonlicht. Ik vind het op dit moment ook prettig om naar de 'normale tijd' terug te gaan, want dan hoef ik niet meer, zoals vandaag, in volledig donker het huis uit te gaan. Nou, hier in Israël houden we wel van het omschakelen van zomer- naar wintertijd en andersom.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte verdere temperatuur­daling. In de ochtenduren kunnen er aan de kust wat regendruppels vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,495 meter onder de zeespiegel.

Bij de universiteiten is het nieuwe studiejaar weer begonnen. De titelfoto van vandaag toont studenten, gisteren op de campus van de Universiteit van Tel Aviv. (Dat Joodse en Arabische studenten samen studeren, zij aan zij, hoef ik vast niet verder uit te leggen). De eerste dag is voor een eerstejaars student altijd een bijzondere dag. Het is het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven, een volgende stap op weg naar de 'volwassenheid'.

Op de eerste dag van het eerste studiejaar wordt meestal geen onderwijs gegeven. Als nieuwe student moet je eerst even je draai vinden. Je wordt begroet, allerlei richtlijnen worden je uitgelegd. Waar vind je wat, waar zit het secretariaat, waar betaal je je collegegeld, wat hier bij ons niet bepaald goedkoop is. Voor de studie aan een universiteit moet je hier rond de 10.500 shekel (rond 2500 euro) per jaar betalen. Wie aan een ‘college’ wil studeren, mag dan zelfs het dubbele betalen, rond de 25.000 shekel (rond 6000) euro per jaar.

Studenten op de campus van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in Givat Ram (Foto: Hadas Parush)

Voor studenten bestaat de mogelijkheid om door verschillende activiteiten een gedeeltelijke beurs te krijgen. Er zijn verschillende programma’s. Zo kun je bijvoorbeeld eenmaal per week een kind bezoeken dat problemen heeft met leren, of met zijn familie. Ze gaan dan samen naar de bioscoop, of leren samen; je assisteert het kind. Een heel mooi programma. Het heet 'Shachaq' (Hebreeuws שח”ק), een afkorting die vertaald kan worden als 'sociale dienstverlening voor de gemeenschap'. Of je komt eenmaal per week bijeen met oudere mensen, met holocaust-overlevenden. Vaak wordt de dinsdag als ontmoetingsdag gekozen, want dinsdag geldt als een bijzonder goede dag.

Ik herinner mijn eerste dagen als student in Jeruzalem. Ik hield van de campus in Jeruzalem, waar ook de Muziekacademie van Jeruzalem staat. Als nieuwe immigrant hoefde ik geen collegegeld de betalen. Dat was een enorm privilege. Ik voelde me soms echt onprettig tegenover mijn medestudenten, die in Israël waren geboren, dus echte 'sabres' waren, zoals mijn vrouw.
Maar ik moest daarvoor wel een bepaalde sociale diensten verlenen. Dat deed ik als Duitstalige rondleider in een klein privémuseum in de Oude Stad van Jeruzalem. Onder het huis waren opgravingen uit de tijd van koning David en de periode van de Eerste Tempel. Ik hielp de eigenaars met alle mogelijke zaken, van het verven van de toegangspoort, via het voorbereiden van kleine ontvangsten, tot het rondleiden door het kleine museum. Eén keer heb ik er zelfs als cellist voor een muzikale begeleiding van een manifestatie gezorgd. Dat heb ik twee jaar lang gedaan, zodat ik me wat prettiger voelde wanneer ik niet voor mijn studie hoefde te betalen. Ik geloof dat ik het Siebenberg-Haus maar weer eens moet bezoeken.

Siebenberg-Haus in de Oude Stad van Jeruzalem

Hier bij ons in de redactie werken we er hard aan om het nieuwe novembernummer van het blad Israel Today klaar te krijgen en naar de drukker te zenden. De tijd gaat echt snel, we hadden toch pas net het oktobernummer klaar. Als u de eerste wilt zijn die het nieuwe nummer te lezen krijgt, kunt u een digitaal abonnement nemen. Dan hoeft u niet te wachten tot het blad in uw brievenbus ligt. Over de verschillende abonnements­mogelijkheden kunt u hier informatie vinden. Ik hoop dat u begrip hebt voor mijn stukje reclame hier.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag en een goede start in de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.