20 terroristen doorbreken grenshek; zeven doden

zondag 14 oktober 2018 |  Redactie Israel Today
Ook deze vrijdag verzamelden zich ongeveer 15.000 Arabieren uit de Gazastrook bij het grenshek om deel te nemen aan de 'Mars van de Terugkeer', die al een traditie is geworden. Wat de buitenlandse media graag een vreedzame demonstratie noemen, was dan echter allesbehalve vreedzaam.

Beschermd door de zwarte rook van brandende banden en gewapend met stenen, Molotovcocktails en explosieven, naderden vrijdag 20 terroristen het grenshek. Een explosief beschadigde het hek zodanig dat de terroristen het Israëlische grondgebied binnendrongen. Drie van hen naderden een stelling van het Israëlische leger. Ze werden door de soldaten doodgeschoten. Het leger had gevreesd voor een massale overschrijding van de grens met Israël.

Rellen bij het grenshek

Bij de rellen op vrijdag verloren in totaal 7 Arabieren uit de Gaza­strook het leven. Een Israëlische leger­woord­voerder zei: 'Het incident was een terreurdaad die werd verhinderd. Hiermee werd een aanval op de burgers van Israël en de Israëlische veiligheidstroepen voorkomen. De terreurorganisatie Hamas is nog steeds druk bezig met het organiseren van gewelddadige onrust en pogingen om terroristische aanslagen uit te voeren. Het Israëlische leger zal niet toestaan dat het grensgebied een gebied van geweld en een gevechtsterrein boven en onder de grond wordt. Het leger zal zich blijven inzetten voor de veiligheid van de Israëlische burgers.'

Geen brandstof meer voor de Gazastrook
Als reactie op de gewelddadige incidenten in het weekeinde heeft minister van Defensie Avigdor Lieberman opdracht gegeven, om met onmiddellijke ingang de levering van brandstof aan de Gazastrook stop te zetten. Kort voor het begin van de rellen waren er vier tankwagens met diesel uit Israël in de Gazastrook aangekomen. 'Onmiddellijk daarna begonnen zware rellen, waarbij explosieven werden geworpen en vuurballonnen werden opgelaten in de richting van Israël. Er was ook een poging om de grens met Israël te doorbreken en Israëlische soldaten aan te vallen,' motiveerde Lieberman zijn beslissing.

Onder de ballonnen met brandapparatuur was er deze keer een bijzonder grote ballon.

De snelle reactie van de soldaten op de poging van de terroristen om de grens over te steken naar Israël is te danken aan de attente soldaten van de veldnieuws-eenheid, die 24 uur per dag voor de beeldschermen zitten om de grens te verkennen op verdachte bewegingen.

Sergeant Omer Kaplan (Foto: legerwoordvoerder)

'De eerste waarschuwing bereikte me toen ik ter versterking op de post was. Ik zag honderden relschoppers die het veiligheidshek doorknipten en explosieven neerlegden. Ze maakten een gat in het hek, het gebied was bedekt met de rook van de explosieven. Een aantal aanvallers gebruiken de rook en de hectiek om bij de legerpost te komen. Ik kon ze herkennen en alarmeerde onmiddellijk de strijdkrachten in het veld, die toen waarschuwingsschoten begonnen af te vuren,' zei sergeant Omer Kaplan van de 'Nesher Eenheid', die als eerste de terroristen aan het grenshek had opgemerkt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.