Groeten uit Israël: Staking bij begin academisch jaar

Sunday, October 14, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers

Het was echt fris toen ik vanochtend in Jeruzalem uit de bus stapte. Eindelijk is het weer zoals ik het graag heb: ’s­ochtends frisse lucht en later zonnig met prettige temperaturen die je niet aan het transpireren brengen. Wie de zomer mist maar slechts een paar minuten per auto hiervandaan woont, aan de Dode Zee, kan bij temperaturen van 33 graden nog in volle teugen van de zomer genieten. De regen, verwacht voor afgelopen weekeinde, hebben we helaas niet gekregen, die bleef in het noorden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, zonder opvallende temperatuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,49 meter onder de zeespiegel.

Ons weekeinde is rustig verlopen. We waren eindelijk weer eens met zijn vieren. Onze oudste zoon heeft het weekeinde bij ons doorgebracht, nadat hij afgelopen maandag na zijn reis naar India van vijf weken met zijn vriendin is teruggekeerd. Het was fijn, hem na zo'n lange tijd weer bij ns te hebben. Onze dochter moest overigens op haar legerbasis blijven. Dus pakten we vrijdag alle mogelijke lekkere dingen in die we donderdag al hadden voorbereid, en reden naar de basis van onze dochter in Tel Aviv. We ontmoetten elkaar voor de ingang van de basis, waar tafels en banken staan die voor dergelijke bezoeken bedoeld zijn. Nadat we onze dochter de 'proviand' voor een hele week hebben overhandigd, reden we nog net op tijd voor het begin van de shabbat terug naar Modi’in, waar onze oudste zoon ons al opwachtte.

Thuis is het toch het mooist (Foto: Dov Eilon)

Het nieuws interesseerde ons in het weekeinde nauwelijks. Je moet jezelf nu eenmaal ook een pauze gunnen. Maar we zullen ons er vanaf vandaag weer genoeg mee bezighouden, en we zullen u van de belangrijkste gebeurtenissen op de hoogte houden. Daarbij concentreren we ons op dingen die in de buitenlandse media, om welke reden dan ook, niet noodzakelijkerwijs worden genoemd. De gebeurtenissen in het zuiden zullen vast weer in de berichten voorkomen. Niemand weet op dit moment wanneer het daar eindelijk weer eens rustig wordt. Ook in Judea en Samaria zijn er de afgelopen dagen weer meer dingen gebeurd, waardoor je de indruk krijgt dat de hele situatie hier weer gespannen wordt.

Maar het dagelijks leven gaat door. Vandaag is ook voor de rond 300.000 studenten de lange zomervakantie afgelopen; het academisch jaar begint vandaag, de universiteiten en hogescholen openen hun deuren. In Israël hebben we negen universiteiten.

Bij het begin van het studiejaar hoort natuurlijk, zoals bijna elk jaar, een staking. Dit jaar zijn het trouwens niet de hoogleraren die staken, maar het universiteits­personeel, dat in de universiteit van Ten Aviv en in de Ben-Gurion­universiteit een staking van onbeperkte duur heeft uitgeroepen. Zij eisen economische zekerheid en een redelijk en rechtvaardig inkomen. Eigenlijk een legitiem verzoek. Zij zijn voor een soepel verlopende studie heel belangrijk en vormen tenslotte 75 procent van het docentenkorps van de universiteiten. Zoals altijd zal men nu gaan onderhandelen en het over een of andere oplossing eens worden. Alleen jammer dat ze dat niet voor het begin van het semester konden doen. Maar daar ontbreekt dan de druk.

Ik herinner me het begin van mijn studie hier in Jeruzalem. Dat begon ook met een staking, die meerdere dagen duurde, waardoor ik geen intrek kon nemen in het studenten­wooncomplex. Maar ik kreeg voor een paar dagen onderdak in een woning die bedoeld was voor gasthoogleraren, wat eigenlijk heel aardig was. Ik wens de studenten ondanks de staking een succesvolle studie toe.

En nu begint de nieuwe week. Ik wens u nog een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.