Groeten uit Israël: Waarom geld betalen voor een krant?

Friday, October 12, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Er is één ding waar we altijd op kunnen vertrouwen: Het volgende weekend komt zeker. En het is er alweer. De feestdagen van de afgelopen maand horen alweer bij het verleden, maar we hebben wel elke week onze Shabbat. Het koele en heel prettige weer zou ook komend weekeinde zo blijven. Er werden zelfs enkele onweersbuien in het vooruitzicht gesteld. U kunt zich nauwelijks voorstellen hoe ik naar zo’n flinke regenbui verlang.

En nu we het toch over het weer hebben, geef ik u hier het weerbericht voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met mogelijk wat kleine regenbuien in het noorden en aan de kust. In het noorden kunnen hier en daar wat onweersbuien voorkomen. De temperaturen liggen iets onder het gemiddelde voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zeer 32 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gezakt en staat nu op 214,48 meter onder de zeespiegel.

Vanochtend vroeg ben ik even naar ons vlakbij gelegen winkelcentrum gereden, om nog een krant Israel Hayom op de kop te tikken. Dat is de krant die gratis wordt uitgedeeld en die door een vriend van Netanyahu, Sheldon Adelson, wordt uitgegeven. Ook hoort deze krant bij een van de vele 'dossiers' waar de Israëlische minister-president zich tegen moet verdedigen. Ik koop die krant alleen maar om in het weekeinde wat 'te bladeren' te hebben. Dat hoort gewoon bij het weekeinde. Maar waarom zou ik 16 shekel voor een dikke weekendkrant betalen als ik de meeste inhoud ook op internet kan vinden? Ja, deze gratis krant is de uitgevers van de andere kranten echt een doorn in het oog.

Om relevant te blijven, sloot Yediot Achronot zich aan bij de trend van de gratis kranten en verspreidt nu elke ochtend hun zogenaamde 'zakelijke uitgave' bij spoorwegstations en centrale busstations. Deze uitgave wordt in winkels voor 5 shekel verkocht. Maar wie koopt die als je ze gratis kunt krijgen? Tegenwoordig concentreren deze kranten zich op het verkopen van abonnementen. Ik heb jarenlang de krant Yediot Achronot elke dag in mijn brievenbus ontvangen, tot ik er op een gegeven moment genoeg van had.

Uitdelen van de krant 'Israel Hayom' in Tel Aviv

Omdat onze dochter dit weekeinde ook niet thuis kan komen, zullen wij haar vandaag kort bezoeken op haar legerbasis en haar alvast iets van de voor de shabbat bereide maaltijd meebrengen, zodat ze zich ook op de basis wat thuis kan voelen. Overigens gaat het haar daar helemaal niet zo slecht. Een tijdje geleden zei ze al dat de basis haar tweede thuis was geworden. Want ze verricht haar legerdienst immers met veel nieuwe vrienden die ze daar heeft leren kennen.

En nu hoop ik zoals elke vrijdag dat het eindelijk een rustige vrijdag wordt. Helaas ziet het daar niet naar uit, vooral niet als je de toename van het geweld in Judea en Samaria ziet. Jammer dat het zo is. Ondanks alles blijf ik hopen dat Israël spoedig alleen nog maar te maken heeft met alledaagse problemen, en dat de velden in het zuiden er weer bovenop komen en snel weer groen worden.

In die zin wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.