Een nieuwe Palestijns-Israëlische oorlog aan de horizon

Thursday, October 11, 2018 |  Yochanan Visser
Zondag vertelde de Israëlische premier Benyamin Netanyahu aan zijn kabinet dat het Israëlische leger (IDF) zich voorbereidt op een oorlog tegen Hamas en andere door Iran gesteunde terreurorganisaties in de Gazastrook.

Volgens de Israëlische nieuwsshow Chadeshot vertelde Netanyahu aan zijn ministers, dat in het licht van de poging van de Palestijnse Autoriteit (PA) om Hamas in Gaza te ‘verstikken’, het verre van zeker was dat de burgerlijke noodsituatie in de kustenclave zou verminderen. ‘We bereiden ons militair voor – dat is geen loze verklaring,’ waarschuwde Netanyahu.

Vorige week stuurde de IDF al versterkingen naar de grens met Gaza en begon drones te gebruiken om brandgevaarlijke ballonnen en vliegers neer te schieten. Die hebben al een ecologische ramp veroorzaakt in het zuiden van Israël en hebben dieren gedood.
Israël heeft bovendien de visserijzone voor de kust van Gaza ingeperkt van negen naar zes zeemijlen.

Qatar helpt inwoners van de Gazastrook
Tegelijkertijd heeft Israël Qatar toegestaan om de steeds erger wordende humanitaire crisis in de kustenclave te verlichten.
Zaterdag meldde het Libanese dagblad Al Akhbar dat Qatar met stilzwijgende toestemming van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties begonnen was met het sluizen van fondsen naar Gaza via Israël.
Qatar was bereid te betalen voor brandstof, waardoor de enige elektriciteitscentrale in Gaza weer operationeel zou kunnen worden, terwijl de VN met door Qatar gedoneerde middelen de salarissen van ambtenaren voor drie maanden zou betalen.
Bovendien bood Israël aan om inreisvergunningen uit te geven aan 5.000 handelaren uit Gaza voor bedrijfsdoeleinden.
Het realiseren van het nieuwe hulppakket werd gehinderd doordat de leider van de PA, Machmoud Abbas, de maatregelen blokkeerde. De betaling van de olie verloopt nu via de Verenigde Naties. (corr. vertaler).

Palestijnse Autoriteit stelt Hamas ultimatum
Vorige week heeft Abbas naar verluidt een ultimatum gesteld voor Hamas in Gaza nadat hernieuwde Egyptische inspanningen voor de totstandkoming van een verzoenings­overeenkomst tussen de PA en Hamas miserabel faalden.
De Hamas regering in Gaza kreeg een maand de tijd om de macht over te dragen aan de PA. Zonder machts­overdracht zou een totale bevriezing van de financiering door de centrale Palestijnse regering in Ramallah volgen.

De PA stuurt nog steeds 96 miljoen dollar per maand naar Hamas in Gaza. Abbas heeft echter aangegeven dat de PA niet verantwoordelijk zou moeten zijn voor de financiële situatie in Gaza zolang Hamas weigert de macht over te dragen en zijn militaire afdeling, de Izz-a-Din al-Qassam Brigades, niet ontmantelt.

Het beleid van Abbas ten aanzien van de Gazastrook heeft de woede opgeroepen van de Egyptische president Abdel Fateh el-Sisi, die eind vorige week een gespannen telefoongesprek voerde met de zieke PA-leider.

El-Sisi waarschuwde Abbas tegen bijkomende maatregelen tegen Hamas in Gaza, omdat hij denkt dat deze de situatie in het Sinaï-schiereiland verder zouden destabiliseren. Daar worstelt het Egyptische leger namelijk om Wilayat Sinaï, een van de vele ISIS-takken in de wereld, te overmeesteren.
Abbas vertelde naar verluidt aan de Egyptische president dat het niet zijn beleid is dat de veiligheid van Egypte in gevaar brengt, maar ‘de oprichting van een Moslim Broederschap-staat in Gaza’.

Gewelddadige demonstraties bij de Gazastrook
Hamas heeft ondertussen zijn gewelddadige campagne tegen Israël opgevoerd. Vorige week vrijdag organiseerde het een van de grootste gewelddadige demonstraties langs de Israëlische grens sinds het begin van de ‘Grote Mars van Terugkeer’, eind maart.
Tijdens deze orgie van geweld gooiden Palestijnse Arabieren granaten, molotovcocktails en geïmproviseerde explosieven naar IDF-stellingen langs de grens, terwijl Hamas ’s nachts ook IDF-militairen begon aan te vallen.
Daarnaast probeerde de soennitische terreurorganisatie Israël te infiltreren via openingen in het veiligheidshek langs de grens van Gaza.

Maandagavond provoceerden ruwweg 7.000 Palestijnse Arabieren de Israëlische troepen door hen aan te vallen met brandende banden, rotsen en vuurbommen. Ondertussen probeerden tientallen boten de zeeblokkade van Israël te doorbreken, meldde Arutz 7.

De Israëlische veiligheidsdiensten maken zich nu grote zorgen over de mogelijke verspreiding van het geweld naar de zogenaamde Westbank (Judea en Samaria).

Na de moord op de Israëlische activist Ari Fuld, die twee weken geleden door een Palestijnse terrorist in de rug werd gestoken, is er in Judea en Samaria sprake van een aanzienlijke toename van terroristische activiteiten.
Palestijnse terroristen vielen Joodse dorpen en steden in het gebied aan met brandballonnen, meer steekaanvallen op IDF-militairen en een hervatting van schietaanvallen op Israëlische militairen en burgers.

De gruwelijke moord op twee Israëlische Joden in het Barkan Industriepark bij de stad Ariel in Samaria, afgelopen zondag, was blijkbaar gepland.
Ashraf Walid Suleiman Na’alwa, de Palestijnse terrorist die de aanval uitvoerde, was wekenlang niet verschenen voor werk in de recyclingfabriek in Barkan en liet drie dagen voor de dubbele moord een zelfmoordbriefje achter bij een vriend.
Zijn wapen, een lokaal vervaardigd Carlo Gustav machinepistool, werd hoogstwaarschijnlijk geleverd door Hamas, die een illegale wapenindustrie in Judea en Samaria exploiteert.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.