Groeten uit Israël: Noemen ze dat 'vreedzaam'?

Thursday, October 11, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Langzamerhand merk je dat het herfst is. Niet dat nu overal de bladeren van de bomen beginnen te vallen – dat gebeurt hier bij ons maar bij weinig bomen –, maar het is ook duidelijk koeler geworden. ’s Avonds is het vooral in Jeruzalem al echt 'fris'. Toen ik vanochtend vroeg in de bus zat, hadden sommige passagiers zelfs al een jasje aan.

Hier in Jeruzalem zou het vanmiddag slechts 25 graden worden. Dat is optimaal reisweer. Het is prettig om bij zulke temperaturen door Jeruzalem te wandelen. Eindelijk hoef je niet meer te transpireren. Nu is het een goede tijd om naar Israël te komen. Ook de prijzen voor een vlucht naar Israël beginnen nu aantrekkelijk te worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met voor het jaargetijde iets te lage temperaturen. In de loop van de ochtend kunnen in het noorden en aan de kust lichte regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gezakt en staat nu op 214,475 meter onder de zeespiegel.

Prachtig weer voor toeristen in Jeruzalem (Foto: Aharon Krohn/Flash90)

Het is verbazingwekkend hoe snel we hier weer tot de dagelijkse routine terugkeren. Na die vreselijke aanslag van zondag, waarbij twee Israëli's werden vermoord, was het hele land geschokt. Plotseling werden we weer herinnerd aan de realiteit hier in het land, waar het nu eenmaal niet zo is als in Europa. Maar nu, vier dagen later, schijnt het gewone leven van alledag ons weer ingehaald te hebben.
Nieuwe krantenkoppen, helaas ook geen mooie, bepalen onze dag. Zoals bijvoorbeeld een woningbrand in de stad Beitar Illit in Gush Etzion, waar religieuze Joden leven. Bij de brand kwamen twee kleine kinderen om het leven. Twaalf andere mensen raakten gewond, gelukkig alleen licht. Het moet een verschrikkelijke brand geweest zijn. Voor de twee kinderen, van 2 en 4 jaar, kwam iedere hulp te laat. Ten tijde van de brand waren de kinderen van het gezin met een babysitter thuis, de ouders waren naar een feestje. Een enorme tragedie. De brandweer benadrukte nu hoe belangrijk het is om een rookmelder in de woningen te installeren.

En vandaag is het nu een nieuwe dag, de zon schijnt, van de aangekondigde lichte regen is geen spoor te bekennen. Het weekeinde staat weer voor de deur, we willen geen verdere tragedies meer hebben. We willen gewoon alleen maar rust hebben. Dat wens ik vooral voor de bewoners in het zuiden, die al maanden te lijden hebben onder de zwarte rook van brandende auto­banden in de Gazastrook en die door zo onschuldig lijkende ballonnen aangestoken branden op de velden en in de bossen.

Morgen is het weer vrijdag, en de vraag is of er zich weer duizenden Arabieren bij het grenshek zullen verzamelen om daar herrie te schoppen, granaten naar Israëlische militairen te gooien en Israëlische velden in de fik te steken. Daarbij vraag ik me af hoe het mogelijk is dat deze mensen in het buitenland 'vreedzame demonstranten' worden genoemd. Dat wil er bij mij gewoon niet in. Bijzonder geschokt was ik van een uitlating door een van de ministers van Bremen, die zei dat Israël Palestijnen bij het grenshek zou executeren. Maar zo schijnt dat nu eenmaal te gaan. Vaak heeft het helemaal geen zin om te proberen de situatie hier aan deze mensen uit te leggen. Ze willen het helemaal niet, want zij hebben hun eigen waarheid en die willen ze niet kwijt. De vraag is waarom ze zo zijn.

Zouden er ook morgen weer „vreedzame demonstranten” zoals deze bij het grenshek verzamelen? (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

In de hoop dat we ditmaal een wat rustiger weekeinde zullen hebben, waarin we van het prettige weer kunnen genieten, wens ik u nu een prettige en zinvolle donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.