Nikki Haley, VS-ambassadeur bij de VN, vertrekt

Wednesday, October 10, 2018 |  Redactie Israel Today
Nikki Haley, de bekende Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde naties, kondigde dinsdag haar ontslag aan tijdens een persconferentie met de Amerikaanse president Donald Trump. Zij blijft tot het einde van het jaar in functie.

Voor veel Israëli's was het een grote verrassing, en ook een lichte schok, toen Nikki Haley gisteren op een persconferentie in het Witte Huis haar ontslag aankondigde. Ze had haar president al een half jaar geleden laten weten dat ze vrijaf wilde nemen, en daarom zal ze aan het begin van het nieuwe jaar haar post verlaten. Trump bedankte haar voor het goede werk en zei dat ze hopelijk op een dag zal terugkeren, 'misschien in een andere functie'.

In Israël en bij de vrienden van de Joodse Staat werd het nieuws van hun ontslag met spijt ontvangen. Haley wordt beschouwd als een vastberaden en energieke pleitbezorger van Israël en heeft vele sympathie in het land verworven. Ze zei aan het begin van haar ambtstermijn, dat ze wel had gehoord over de vooroordelen tegen Israël, maar dat ze zich er geen zorgen over had gemaakt, totdat ze de eerste zitting bij de Verenigde Naties bijwoonde. 'En toen ik letterlijk zag hoe beledigend al die landen tegenover Israël waren, op een erbarmelijke manier – toen had ik echt geen andere keuze dan op te staan en te zeggen dat het helemaal verkeerd is.'

De Jerusalem Post noemde haar een 'sheriff op hoge hakken' die altijd aan de kant van Israël heeft gevochten. Het nieuwsportaal Arutz 7 schreef dat zij de meeste dagen in de VN 'de enige man in de zaal' was. Het artikel beschreef haar ook als waarschijnlijk de meest invloedrijke persoonlijkheid in het Buitenlandse Zaken team van de regering Trump.

Alle commentatoren waren het erover eens dat het voor haar opvolger erg moeilijk zal zijn om in haar voetsporen te treden. Deze zal volgens Donald Trump binnen twee tot drie weken worden gevonden. Ondertussen zijn er al veel geruchten over wie deze persoon zou kunnen zijn. Veel mensen gaven de voorkeur aan de dochter van de president, Ivanka Trump, die zich heeft bekeerd tot het Jodendom en grote internationale faam geniet. Op woensdag verklaarde ze echter dat ze deze functie niet zou opnemen. De kwestie van de opvolging is dus voorlopig weer helemaal open.
Tot het einde van het jaar zal Nikki Haley Israël blijven verdedigen voor de Verenigde Naties.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.