Joods wereldcongres: Hamas pleegt milieumisdaden

Wednesday, October 10, 2018 |  Yossi Aloni
Het Joodse Wereldcongres heeft bij de milieu-organisatie van de Verenigde Naties UNEP een petitie met meer dan 22.000 handtekeningen ingediend, waarin wordt gewezen op de schade die Hamas vanuit de Gazastrook toebrengt aan Israëlisch grondgebied.

In de petitie wordt kritiek geleverd op de 'milieumisdaden van Hamas', waaronder de al vijf maanden durende 'brandterreur' door vuurvliegers en ballonnen die vanuit de Gazastrook werden losgelaten en tot talrijke branden in het Israëlische grensgebied in het zuiden leiden. Hierbij zijn niet alleen meer dan 3.000 hectare landbouwgrond en bossen verbrand, maar werden ook een groot aantal dieren gedood.

De petitie werd in New York door Robert Singer, algemeen directeur van het Joodse Wereldcongres, ingediend bij Jamal Achmed, adjunct-directeur-generaal van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) (foto). Singer prees de activiteiten van het UNEP ter bescherming van het milieu en riep Achmed op om zich aan te sluiten bij het Joods Wereldcongres en de andere ondertekenaars van de petitie door Hamas' milieuschadelijke oorlogvoering te veroordelen.

Singer zei: 'Hamas begaat voortdurend misdaden tegen het milieu, verbrandt duizenden banden en stuurt duizenden brandbommen naar Israëlisch grondgebied in een onvergeeflijke daad van milieu-oorlog. Aanvallen tegen onschuldige wezens zijn nooit acceptabel, en vandaag de dag zien we dieren en de natuur als slachtoffers van oorlog. '

'Deze gruwelijke daden hebben in de afgelopen vijf maanden honderden dieren gedood, meer dan 3000 hectare land vernietigd en giftige stoffen in het kwetsbare ecosysteem achtergelaten', aldus Singer.

Singer benadrukte dat het internationale humanitaire recht, dat wordt beschermd door de Verenigde Naties, de vernietiging van het natuurlijke milieu in gewelddadige conflicten verbiedt. 'Maar', benadrukte Singer, 'de internationale gemeenschap zwijgt terwijl Hamas haar milieu-oorlog voert, waarbij Israëlische burgers en wilde dieren in gevaar worden gebracht'.
De terreurorganisatie zou de schoonheid en de natuurlijke hulpbronnen van Zuid-Israël vernietigen.

'Wij hopen dat het UNEP samen met ons deze milieu-oorlog veroordeelt en alle nodige maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat deze illegale acties onmiddellijk worden stopgezet. Zoals de heer Ahmad zei: 'Dieren hebben geen paspoort. We moeten er alles aan doen om het milieu te beschermen tegen aanvallen', aldus de algemeen directeur van het Joods Wereldcongres.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.