Groeten uit Israël: Nieuwe Dizengoff-plein is klaar

Wednesday, October 10, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Wanneer krijgen we eindelijk weer eens regen? Dat vraag ik me de laatste tijd vaak af. Want het is merkbaar koeler geworden, en de lucht is voor een deel echt grijs. Maar voor een beetje regen, ook al was het maar enkele druppels, was het helaas nog niet genoeg. Het is nog steeds zomer, ook al hoeven we niet meer zo vaak de airco aan te zetten.

Voor de talloze toeristen die momenteel ons land bezoeken, is het hier waarschijnlijk nog volop zomer. Logisch, als je naar de temperaturen aan het Meer van Galilea of de Dode Zee kijkt.

En hier is nu eerst het weerbericht voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met voor het jaargetijde iets te lage temperaturen. In de ochtenduren kunnen er in het noorden en aan de kust lichte regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterniveau van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,47 meter onder de zeespiegel.

Als er bij ons niet weer meteen over de situatie in het zuiden wordt bericht – waar nog steeds velden door vuurballonnen (hoe zou ik die ballonnen anders moeten noemen?) in brand worden gestoken, zonder dat de wereld zich daar bijzonder voor interesseert – houdt men zich hier de laatste tijd heel veel bezig met de gevaren van het rijden op een e-bike of een e-scooter, de verkeersmiddelen die steeds meer de wegen in de steden beheersen, vooral in Tel Aviv. Er zijn teveel tragische ongevallen geweest, daar heb ik u al over geschreven. Voor sommige is nu een rijbewijs vereist, de e-bike en ook de e-scooter zouden verkeersmiddelen zijn zoals motorfietsen en auto’s. Nu zouden de bestaande voorschriften strenger moeten worden gehandhaafd. Wie op rijden zonder veiligheidshelm wordt betrapt, moet omgerekend 220 euro boete betalen. Ook mag men niet met een koptelefoon rijden of onder het rijden telefoneren. Hoe dan ook, uiteindelijk ligt het alleen aan ons hoe we ons op de weg gedragen. Maar ik vrees dat het altijd een pijnlijk onderwerp zal blijven.

Onze oudste zoon is eergisteren behouden teruggekeerd van zijn reis naar India. Gisteren was hij alweer naar zijn werk. Daar rijdt hij niet met de auto naartoe, maar met zo’n e-scooter. Daarom houdt dit onderwerp me zo bezig. Maar wij vertrouwen onze zoon. Hij heeft een helm, en ik weet dat hij een oplettende verkeersdeelnemer is. Het grootste probleem zijn de in het beste geval net 16-jarige scholieren, die nog geen rijbewijs hebben en daardoor ook geen ervaring in het wegverkeer hebben

In Tel Aviv is het altijd beter om de auto thuis te laten. Alleen al het zoeken van een parkeerplaats kan een nachtmerrie worden. Over de parkeer­problemen in Tel Aviv kunt u ook in de volgende video iets leren:

Het nieuw ingerichte Dizengoff-plein ziet u op de titelfoto van vandaag. Velen van u zullen zich nog wel herinneren hoe het er vroeger uitzag, toen het nog boven de de weg hing. Nu is het weer beneden, net zoals het vroeger was. Ik vind het nieuwe plein heel goed geslaagd. De vuurspuwende fontein van de kunstenaar Ya'akov Agam is er ook nog. Die was altijd al wat omstreden, niet iedereen hield ervan. Ook de bedrijfskosten voor deze fontein, die om de paar uur vuur spuwt, zijn heel hoog. Maar ondanks alles werd hij, geloof ik, een handelsmerk van Tel Aviv.

Het nieuwe Dizengoff-plein in Tel Aviv

Vandaag heb ik het nieuws maar weer eens gelaten voor wat het was. We hebben het daar al genoeg over in onze berichten hier op de website. Zoals u ziet, hebben we ook hier in Israël een dagelijks leven, dat ik u, hoop ik, een beetje naderbij kan brengen. En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.