UEFA, we kijken voetbal in geheel Israël – of nergens

Tuesday, October 09, 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische omroeporganisatie KAN wilde de uitzendrechten voor de wedstrijden, die door de UEFA worden georganiseerd, verwerven voor 5 miljoen euro. Vorig jaar kreeg KAN de rechten om de wedstrijden uit te zenden van het Amerikaanse bedrijf CAA11, dat verantwoordelijk is voor de vermarkting van de uitzendrechten voor wedstrijden in het kader van de UEFA.

Afbeelding: Kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker tussen Israël en Spanje een jaar geleden (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

Zoals Yediot Achronot echter meldde, staat het contract alleen doorgifte in Israël zelf toe, niet in de 'Palestijnse gebieden', waaronder Judea, Samaria en Gaza. Bovendien is de situatie met betrekking tot Oost-Jeruzalem onzeker. In Judea en Samaria wonen veel Israëlische burgers. Op dit moment mag de Israëlische televisie de voetbalwedstrijden van het Israëlische nationale elftal niet uitzenden in steden zoals Ariel of Ma'aleh Adumim, waar Israëlische burgers wonen. De uitzendrechten voor de Palestijnse gebieden zijn in handen van een bedrijf in Qatar.

De Israëlische omroep KAN verklaarde in een mededeling aan de CAA11, dat niemand de uitzendingen naar Israëli's in Judea, Samaria en Gaza kon verhinderen. Ook werd benadrukt dat de eis overbodig was, omdat de uitzendingen niet via open satellieten kunnen worden ontvangen. 'De omroeporganisatie zal alleen een contract ondertekenen dat haar in staat stelt om uit te zenden naar alle Israëlische burgers, zowel in het Hebreeuws als in het Arabisch, ongeacht waar ze wonen', vertelde de onderneming aan de UEFA.

KAN had al een jaar geleden al een verzoek ingediend bij de UEFA, maar kreeg geen antwoord.
Gisteren deelde de Israëlische radiozender KAN de UEFA-agent mee, dat er wordt afgezien van de rechten om de wedstrijden van het Israëlische nationale elftal uit te zenden als onderdeel van de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap Voetbal en de Wereldbeker. Als publieke Israëlische omroep heeft men verplichtingen aan all burgers van Israël, en is het onmogelijk om bepaalde geografische gebieden van de rest van Israël af te zonderen.

In de mededeling staat verder: 'Als publieke omroep hebben we ook verplichtingen aan Arabisch sprekende burgers, daarom vroegen we ook om uitzendrechten in deze gebieden. Als antwoord werd ons verteld dat het de taak van de UEFA was om dit probleem op te lossen, maar tot nu toe hebben we geen antwoord gekregen en hebben we zelfs vernomen dat er een andere omroeporganisatie is die de rechten bezit (uit Qatar). Daarom zijn wij niet in staat om de uitzendingen voor te bereiden en contact op te nemen met de sponsors van het nationale team, wat tot aanzienlijke economische verliezen zal leiden. Daarom kunnen we niet langer wachten op een antwoord en zien af van de uitzendrechten van de kwalificatiewedstrijden van het Europese kampioenschap in 2020 en het wereldkampioenschap in 2022.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.