Groeten uit Israël: Wie wordt Jeruzalems burgemeester​?

Tuesday, October 09, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers

Toen ik vanochtend vroeg in Jeruzalem uit de bus stapte, was het voor het eerst echt koel. ‘Koud’ zou ik bij 16 graden nog niet willen zeggen, maar na deze eeuwigdurende zomer was het toch een prettig frisse verrassing. Hoewel de lucht gisteren heel grijs was, is de in het vooruitzicht gestelde regen toch niet gekomen, helaas.

Ik geef meteen maar het weerbericht voor vandaag in Israël, nu ik het weer toch al heb genoemd:
Gedeeltelijk bewolkt, met een verdere lichte temperatuurdaling. In de ochtend kunnen er in het noorden en aan de kust lichte regenbuien vallen. In de bergen en in het binnenland voor het jaargetijde iets te lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,465 meter onder de zeespiegel.

Ditmaal ben ik de nieuwe dag dus toch weer eens met het weer begonnen. Ondanks de gebeurtenissen hier bij ons moet je toch ook wel eens afstand kunnen nemen, want het leven gaat door, en dat moet het gewoon. Maar ik geef toe dat dit 'afstand nemen' niet altijd makkelijk is; het lijkt me zelfs wat egoïstisch, als ik nu aan de familie van de slachtoffers van de aanslag in Barkan denk. Terwijl ik het nu weer over het weer heb, zitten zij in hun huizen shiva te houden en te treuren. Ook vandaag wordt op de voorpagina’s van de kranten alleen maar over deze tragedie bericht. Konden het maar de laatste slachtoffers zijn.

Het zoeken naar de terrorist is de kop op alle titelpagina’s van de kranten van vandaag

Gisteren vond ik in onze brievenbus vier briefkaarten. Het waren de stembiljetten voor de komende gemeenteraads­verkiezingen, die op 30 oktober zullen worden gehouden. Voor het eerst mag ook onze jongste zoon aan de verkiezingen meedoen. Bij gemeenteraads­verkiezingen mag men namelijk al met 17 jaar stemmen. Een goede 'generale repetitie' voor de Knessetverkiezingen, die ergens in het komende jaar zullen plaatsvinden.

Eerst verbaasde ik me dat er vier kaarten in de brievenbus lagen. Toen schoot me te binnen dat onze oudste zoon zijn adres heeft veranderd, hij woont nu in Tel Aviv. Daar zal de burgemeesters­verkiezing echt spannend zijn in vergelijking met Modi’in, waar behalve de huidige, door iedereen zeer geliefde burgemeester, geen andere kandidaten zijn.

Ook in Jeruzalem zal het heel spannend worden, omdat de huidige burgemeester Nir Birkat geen kandidaat meer is; hij wil zich als lid van de Likoedpartij op de landelijke politiek storten. De verkiezingsdag zal een vrije dag zijn. Eigenlijk was dat tot nog toe, dus sinds 1989, alleen bij de Knessetverkiezingen zo, maar nu heeft men besloten dat er ook bij de gemeenteraads­verkiezingen niet gewerkt hoeft te worden. Daarmee wil men een betere kiezersopkomst bereiken, Ik ben benieuwd hoe dit zal uitwerken, het zal wellicht ook wat van het weer afhangen. Bij mooi weer kunnen velen de vrije dag gebruiken voor een uitstapje met het gezin.

Daar komt bij dat een hoge opkomst bij de verkiezingen vooral hier in Jeruzalem belangrijk is. Anders zou het maar zo kunnen gebeuren dat Jeruzalem de dag na de verkiezingen met een nieuwe orthodox Joodse burgemeester wakker wordt. Niet dat ik nu persoonlijk iets tegen hem heb, maar ik denk dat het veel problemen met zich mee zal brengen, vooral inzake de shabbat. Helaas klagen veel burgers graag, maar als het zover is, gaan ze gewoon niet stemmen. Indirect stemmen ze den juist voor de kandidaat die ze niet wilden hebben.

Vier kandidaten voor het ambt van burgemeester van Jeruzalem (foto’s: Yonatan Sindel, Noam Revkin Fenton/Flash90)

Over twee weken zullen we weten wie de nieuwe burgemeester wordt in Jeruzalem en in alle andere steden in Israël. Ik ben benieuwd.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.