Video van de dag: De Carmelit, een hellende trein

Tuesday, October 09, 2018 |  Dov Eilon
Vorige week werd in Haifa de Carmelit weer in gebruik genomen. De Carmelit is momenteel de enige Israëlische metro, totdat de tram van Tel Aviv, die in aanbouw is en ook ondergronds zal rijden, in 2021 in gebruik wordt genomen.

De Carmelit rijdt door de Karmelberg en verbindt het onderste deel met het bovenste deel van de stad Haifa. Vanwege de helling zijn zowel wagons als perron hellend uitgevoerd, met traptreden op vaste afstanden. De afstand is slechts 1,8 kilometer, waardoor de Carmelit een van de kortste metrolijnen ter wereld is. De spoorweg is een zogenaamde kabelspoorweg; de twee treinen met elk twee wagons zijn bevestigd aan een stalen kabel die bovenaan het baanvak rond een groot wiel loopt, waardoor de treinen elkaar als tegenwicht gebruiken op de helling.

De Carmelit bestaan sinds 1959 en werd in 1986 gesloten voor een uitgebreide renovatie en heropend in 1992. Op 4 februari 2017, op een Shabbat, brak brand uit in een van de zes stations, waardoor een van de treinen en de tunnel ernstig werden beschadigd. Gelukkig deed de brand zich voor op een Shabbat, en raakte niemand gewond. De Carmelit moest voorlopig sluiten. Deze gedwongen pauze werd gebruikt voor een volledige vernieuwing van de spoorweg. Er werden nieuwe treinen besteld en de spoorweg werd ook technisch gemoderniseerd.

In gebruik stellen van de vernieuwde Carmelit-trein

En nu rijdt hij weer, de Charmelit, die wordt beschouwd als een van de bezienswaardigheden van de stad Haifa. De Carmelit is nu aangesloten op het gemeentelijk vervoersbedrijf, zodat men nu ook met de Rav Kav-kaart (de Israëlische OV-chipkaart) gebruik kan maken van de trein, dus er zijn geen andere kaartjes nodig. Op dit moment is de rit in de Carmelit nog gratis, om de burgers er kennis mee te laten maken. Nieuw zijn beeldschermen die precies aangeven wanneer de volgende trein zal aankomen. De rit in de Carmelit duurt nu 10 minuten, en hij overbrugt een hoogteverschil van 275 meter.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.