Trump steunt Israël tegen Russische luchtafweer S-300

Monday, October 08, 2018 |  Yochanan Visser
Rusland voltooide deze week de levering van zijn geavanceerde S-300 lucht­afweer­systeem aan Syrië. Het land had twee weken geleden namelijk beloofd dit te doen, nadat het Syrische leger abusievelijk een Ilyushin IL-20 verkenningsvliegtuig neerhaalde en onterecht de Israëlische Luchtmacht (IAF) hiervoor de schuld gaf.

Woensdag publiceerde het Russische Ministerie van Defensie een video die de nachtelijke levering van het S-300 systeem toont dat per vliegtuig naar de vliegbasis Hmeimim in de provincie Latakia in Noordwest-Syrië werd vervoerd.

‘We zijn klaar met het werven van personeel en zijn begonnen met het opleiden ervan’, aldus de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu na de levering van de S-300, verwijzend naar het feit dat het Syrische leger nog niet in staat is om het systeem te bedienen.
‘In overeenstemming met het presidentiële besluit, zijn we begonnen een aantal maatregelen uit te voeren om de luchtverdedigingssystemen van Syrië te versterken om betere bescherming voor onze militairen te garanderen,’ zei Shoigu volgens het door de staat beheerste nieuwsagentschap Tass.
‘Wij hebben de levering van de S-300 systemen voltooid. Het omvatte 49 stukken materiaal, met inbegrip van radars, controlevoertuigen en vier raketinstallaties,’ aldus de Russische minister.
De Russen schatten dat het nog eens drie maanden zal vergen alvorens het Syrische leger, dat tegenwoordig een Iraanse bondgenoot is, het verfijnde raketschild zal kunnen gebruiken.

Nodeloze escalatie
De Israëlische premier Benyamin Netanyahu waarschuwde eerder, dat het leveren van de S-300 aan Syrië ‘onverantwoordelijk’ was, en beloofde door te gaan met luchtaanvallen op aan Iran verwante doelstellingen in Syrië.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, noemde de actie later ‘een ernstige escalatie’ en zei dat de inzet van het raketschild ‘een groter risico vormt voor allen in de getroffen gebieden en voor de stabiliteit in het Midden-Oosten.’
Generaal Joseph Votel, voorzitter van de stafchefs van het Amerikaanse leger, reageerde ook op de levering van de S-300 systemen aan het Syrische leger en noemde het een ‘nodeloze escalatie’. Hij zei ook dat de inzet ervan ‘een poging lijkt te zijn om de snode activiteiten van Iraanse en Syrische regimes in Syrië te dekken’.

De S-300 tijdens de oefening voor een parade in Moskou in 2009. (Foto: Vitaly V. Kuzmin - http://vitalykuzmin.net/?q=node/185, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30881481)

De levering van de S-300 systemen is zeker een game-changer in de nu zeven jaar durende Syrische burgeroorlog, maar Israël en de Verenigde Staten passen hun strategie al aan om de nieuwe dreiging tegen te gaan.
Tzachi Hanegbi, de Israëlische minister voor regionale samenwerking en lid van het veiligheidskabinet van het land, zei donderdag dat de IAF de S-300 zal kunnen verslaan: ‘U weet dat we stealth gevechtsvliegtuigen hebben, de beste vliegtuigen ter wereld. Deze systemen (S-300) zijn niet eens in staat om ze te detecteren,’ vertelde Hanegbi de Israëlische krant Ha'aretz.
Hij verwees naar de acht Amerikaanse F-35 stealth gevechtsvliegtuigen die momenteel in het bezit zijn van de IAF, en die worden beschouwd als de beste gevechtsvliegtuigen ter wereld van tegenwoordig.
De F-35 stealth gevechtsvliegtuigen zijn uitgerust met het AESA radarsysteem, dat signalen onderdrukt van geavanceerde raketschilden, zoals de S-300.

Extra F-35 Joint Strike Fighters
Israël heeft vijftig F-35 Joint Strike Fighters (die in Israël opereren onder de naam ‘Adir’) gekocht voor een bedrag van 125 miljoen dollar per stuk. Het was de bedoeling dat de Joodse Staat uiterlijk in 2021 de laatste van deze vliegtuigen zou ontvangen.

Dat is nu veranderd, aldus de Israëlische media. De Amerikaanse president Donald Trump heeft naar verluidt de onmiddellijke levering van extra F-35 vliegtuigen bevolen na zijn ontmoeting met Netanyahu aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die vorige week bijeenkwam.
Deze F-35 vliegtuigen zullen komen uit operationele luchtmacht squadrons van de Verenigde Staten en zullen binnenkort in Israël arriveren.
Tegelijkertijd zal de Amerikaanse luchtmacht een extra squadron met eigen F-35 stealth vliegtuigen inzetten in het Midden-Oosten.

Tot nu toe had de Amerikaanse luchtmacht alleen een squadron F-35B gevechtsvliegtuigen aan boord van het vliegdekschip USS Essex, dat gestationeerd is in de westelijke Stille Oceaan en gevechtsmissies uitvoert in Afghanistan en het Midden-Oosten.
De regering-Trump besloot deze week een extra squadron F-35 gevechtsvliegtuigen in te zetten op de Al Dhafra vliegbasis ten zuiden van Abu Dhabi.
Samen zullen de Israëlische en Amerikaanse F-35 stealth gevechtsvliegtuigen in staat zijn om de dreiging van het S-300 luchtafweergeschut te neutraliseren en, zoals generaal Votel het uitdrukte, hun missie ‘in deze omgeving’ voort te zetten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.