Groeten uit Israël: Ook na deze tragedie verder leven

Monday, October 08, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik zou zo graag met u over het weer hebben willen spreken, over de aangename koele wind, die men in de avond voelt. Graag zou ik u weer over het dagelijks leven in Israël hebben verteld. Of over het schoolreisje van mijn zoon naar Yad Vashem. Het was de eerste keer dat hij daar was. Graag zou ik u hebben verteld over de indrukken die je bij zo’n bezoek krijgt als je voor het eerst in Yad Vashem bent.

Maar helaas is ons dagelijks leven gisteren weer verstoord. We werden er op een tragische wijze aan herinnerd waar we ons bevinden, in welke realiteit we leven. De terreuraanslag gisteren op het industriepark Barkan heeft ons allen geschokt. Zoals we gisteren meldden, stond het industriepark Barkan bekend als een oase van co-existentie, waar Joden en Arabieren vreedzaam samenwerken.

Industriepark Barkan in betere tijden. Co-existentie

En nu? Het wederzijdse vertrouwen is nu voorlopig verstoord. Ik kan me voorstellen wat voor sfeer daar nu heerst onder het personeel. Gisteren werd in het nieuws bijna alleen nog maar gesproken over de aanslag. De eigenaar van het bedrijf zei huilend voor de camera dat hij zich bedrogen voelde. Hij en zijn medewerkers hebben altijd in de co-existentie geloofd, en hij heeft hen, Arabieren zowel als Joden, altijd gelijkwaardig behandeld.

En dan moet ik denken aan de familie van de slachtoffers. Gisterochtend was hun wereld nog in orde. En ’s avonds verzamelde men zich op de begraafplaats, om afscheid te nemen. Vreselijk. Maar we hebben geen andere keus, ook ditmaal zal het leven doorgaan. Hoeveel tragediën moeten er nog plaatsvinden totdat deze waanzin eindigt? Ik heb geen idee. Helaas ben ik op dit moment niet erg optimistisch. Maar niettemin denk ik we de hoop op een vrede niet mogen opgeven.

Daarbij moest ik denken aan de weduwe van Elad Salomon, die samen met zijn vader en zijn zuster in de zomer van 2017 door een terrorist wreed werd neergestoken in het huis van zijn vader. Zijn vrouw Michal is nu alleen met haar drie kinderen. Ze is een sterke vrouw; ze is het haar man verschuldigd om verder te leven en voor de kinderen te zorgen. Bij haar optredens op tv had ze altijd een glimlach op haar lippen. Ik denk dat zij de familie van de slachtoffers kan helpen om met deze tragedie verder te leven.

Michal Salomon

Ook ditmaal moet het leven verder gaan. Dat moet het altijd. Hoeveel tragediën moeten er nog volgen totdat we eindelijk in vrede mogen leven? De terrorist heeft met zijn daad niemand geholpen, ook al werd hij gisteren door Hamas en andere terreurorganisaties voor zijn 'heldhaftige' daad geprezen. Ik hoop dat hij heel gauw zal worden opgepakt. Zou Machmoud Abbas al gelden voor het loon van de moordenaar reserveren?

En nu probeer ik dan toch om op een of andere manier in het dagelijks leven terug te keren. Laten we met het weer beginnen. Het is, zoals gezegd, duidelijk koeler geworden. Er is ons zelfs wat regen voorspeld.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een verdere lichte afkoeling. ’s Ochtends mogelijk lichte regenbuien in het noorden en aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,35 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u ondanks al deze nare berichten een prettige en rustige maandag, en een goede start in de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.