Palestijn doodt 2 Israëli's in industriepark Barkan

Sunday, October 07, 2018 |  Redactie Israel Today
Het industriepark Barkan op de zogenoemde 'Westbank' herinnert aan de co-existentie tussen Israëli's en Palestijnen, die bestond voor het huidige vredesproces en nog steeds bestaat in geïsoleerde gebieden, ondanks datzelfde vredesproces.

Afbeelding: Israëlische veiligheidstroepen op de plaats van de aanval op het industriepark Barkan. (Foto: Flash90)

Om die reden zijn de Palestijnse terreurgroepen, die Israël liever zien verdwijnen dan er vreedzaam mee samen te leven, fel gekant tegen het succes van plaatsen zoals deze.

De 164 bedrijven in het industriepark Barkan hebben in totaal ongeveer 7.200 werknemers in dienst, waarvan 3000 Israëlische Joden en 4200 Palestijnse Arabieren. En al deze arbeiders kunnen het prima met elkaar vinden, omdat ze weten dat hun economisch welzijn ervan afhangt.

Maar de vrede werd zondagmorgen verbroken toen een 23-jarige Palestijnse Arabier een van de lokale fabrieken binnenkwam en daar het vuur op de arbeiders opende. Twee mensen werden gedood en een vrouw raakte gewond. Zij hoorde schoten, ging kijken waar die vandaan kwamen, en werd toen zelf beschoten. Ze is zwaar gewond, maar niet in levensgevaar. Zij was gebonden toen zij werd gevonden.

Het is niet uitgesloten dat de dader meer redenen voor zijn daad had. Hij zou de laatste maanden in een fabriek op het industriepark hebben gewerkt, en was in het bezit van een werkvergunning. Veiligheidstroepen zoeken uit, waarom de vrouw gebonden was, en hoe de dader met een wapen het industriepark kon binnenkomen.

De terrorist wist de plaats te ontvluchten, maar werd door beveiligingscamera's geregistreerd. Het gaat om een 23-jarige Arabier uit het dorp Shuweika, nabij Tulkarem. De Israëlische veiligheidstroepen begonnen onmiddellijk een massale klopjacht in de hele regio Samaria.

Hamas en de Islamitische Jihad, twee van de eerder genoemde groepen die tegen vrede met Israël zijn, vierden de dodelijke schietpartij. 'De Hamas-beweging en het Palestijnse volk prijzen de heroïsche operatie nabij de nederzetting Ariel', luidde een verklaring van de groep. 'Wij juichen deze heroïsche operatie toe en bevestigen dat het een natuurlijk antwoord is op de misdaden van de Israëlische bezetting ten koste van het Palestijnse volk'.

De Islamitische Jihad voegde daaraan toe: 'Wij prijzen deze martelaars­operatie en bevestigen dat nederzettingen een legitiem doelwit zijn voor verzetsstrijders en revolutionairen. Wij roepen onze trotse mensen in Jeruzalem, de West Bank en elders op om in opstand te komen tegen het neder­zettingen­terro­risme totdat de West Bank bevrijd is van nederzettingen en kolonisten'.

Geen van beide groepen heeft de moeite genomen om te erkennen dat de aangevallen 'nederzetting' duizenden Palestijnse Arabieren in dienst heeft, die anders waarschijnlijk het slachtoffer zouden zijn van de torenhoge werkloosheid die kenmerkend is voor het leven onder de Palestijnse Autoriteit.

Premier Benjamin Netanyahu gaf aan het begin van de kabinetsvergadering van vandaag commentaar op de aanval in Barkan. 'Dit is een bijzonder ernstige aanslag, waarbij twee Israëli's op de gruwelijkste manier werden vermoord en een andere burger gewond raakte. De veiligheidstroepen zijn op jacht naar de moordenaar en ik ben er zeker van dat hij zo snel mogelijk voor zijn misdaad zal worden berecht. Ik wil mijn medeleven betuigen aan de families en wens de gewonden een spoedig herstel toe'.

Yossi Dagan, voorzitter van het district Samaria, zei dat industrieparken zoals deze vaak het doelwit zijn van BDS-bewegingen, het is een een plaats die dient als een brug van co-existentie. 'Ik zie hier Arabieren en Joden bij elkaar zitten huilen," zei hij. 'Dit is een ernstig incident, maar het zal ons niet breken'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.