Geen nieuws uit het zuiden, de gebruikelijke rellen

Sunday, October 07, 2018 |  Redactie Israel Today
Nadat ook dit weekend weer omstreeks 20.000 Arabieren in de Gazastrook oproer veroorzaakten bij het grenshek met Israël, heeft de minister van Defensie Avigdor Lieberman opdracht gegeven om de visserijzone voor de kust van Gaza weer van 9 mijl tot 6 mijl te verkleinen.

Afbeelding: Ook dit weekend werden er autobanden verbrand en stenen en explosieven naar Israëlische veiligheidstroepen gegooid (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90).

Het besluit was het resultaat van overleg tussen Lieberman en hoge officieren van het Israëlische leger en de veiligheidsdienst. Hij gaf ook opdracht om verdere voorbereidingen te treffen voor het geval dat de gewelddadige incidenten aan het grenshek zouden voortduren.

Afgelopen vrijdag verzamelden zich weer zo'n 20.000 Arabieren bij het grenshek in het kader van de 'Mars van de Terugkeer'. Ze verbrandden banden en gooiden explosieve voorwerpen naar de Israëlische soldaten. Vooral de inwoners van de kibboets Kerem Shalom lijden onder de zwarte en dikke rook van de verbrande banden. Daar werd al nagedacht over het verlaten van de kibboets.

Dikke rook in de kibboets Kerem Shalom

In totaal braken er op vrijdag zeven branden uit in Israëlische districten aan de grens met de Gazastrook, nadat er opnieuw vuurballonnen in de richting van Israël waren opgelaten.

Als reactie op de aanvallen op de Israëlische veiligheidstroepen heeft de luchtmacht twee aanvallen op de posities van Hamas in de Gazastrook uitgevoerd.
Tijdens de rellen werden vrijdag drie Arabieren gedood, waaronder een 12-jarige jongen die op de oproep van Hamas had gereageerd om deel te nemen aan de rellen bij het grenshek.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.