Groeten uit Israël: Autopech, dus met de bus

Sunday, October 07, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De nieuwe week begon voor mij met een bezoek aan de tandarts. Ook dat moet wel eens gebeuren. Maar daarvóór nog heeft mijn auto me in de steek gelaten. Ik was met mijn zoon op weg naar zijn school, toen de motor ineens te heet begon te worden. Het moment waarop de wijzer van de watertemperatuur steeds verder richting rood gaat, is een van de meest onaangename momenten, althans voor mij. De auto staat nu weer thuis, ik zal er morgen naar kijken. Naar de tandarts en aansluitend ben ik toen maar met de bus gegaan. En nu, terwijl ik dit schrijf, zit ik in de bus naar Jeruzalem.

De bus is natuurlijk bijzonder vol, het is zondag, daarom zitten er ook niet zo weinig militairen in de bus. Het is relatief stil. Veel passagiers zijn met hun mobieltje bezig. Sommigen lezen het laatste nieuws, een militair is verdiept in een schaakspel op de computer, anderen zijn op WhatsApp 'in gesprek' met vrienden. Een oudere man leest de krant Israel Hayom, die altijd gratis wordt uitgedeeld bij bushaltes en stations.

Zojuist bereikte de bus het controlepunt voor Givat Ze'ev. Twee militairen stapten in de bus en keken naar de passagiers. Veiligheid moet er zijn. Wat heel ongewoon lijkt voor veel toeristen die voor het eerst in Israël zijn, is voor ons heel normaal. Ik houd van het uitzicht dat je vanuit de bus hebt als je op snelweg 443 rijdt.

Onderweg naar Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

En nu komen we al bij Jeruzalem, stadsdeel Ramot, dat door de internationale gemeenschap niet als deel van Jeruzalem wordt gezien. Vóór 1967 controleerden de Jordaniërs wat hier gebeurde. Net als in de stadsdelen Neve Ja'akov, Pisgat Ze'ev, Hagiva Hazarfatit of Gilo. Waarom bemoeit de wereld zich zo intensief uitgerekend met ons, vraag ik me af, terwijl we in de file staan op de Golda-Meïr bouelvard. Deze file staat hier altijd rond deze tijd. Je moet gewoon niet te laat vertrekken.

Zo meteen stapt men uit. Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Nu heeft de bus bijna zijn doel bereikt. We zitten nu op de Bar Ilanstraat, waar hoofdzakelijk orthodoxe Joden wonen. Deze weg heeft al heel wat demonstraties meegemaakt. Meestal ging het over de shabbat of over de militaire dienst. Daar hebben we al zo vaak over geschreven. En nu is het tijd om uit te stappen. Ik zal dan de tram nemen, want het is te laat om over de markt te boemelen.

Het weer is heel prettig. Het lijkt nog ietsje koeler te zijn geworden. Hier is het weerbericht voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een verdere lichte temperatuur­daling, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde twee centimeter gedaald en staat nu op 214,46 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u nog een prettige zondag, terwijl hier bij ons de nieuwe werkweek al is begonnen, voor het eerst zonder ook maar één feestdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.