Muziekvideo: Adon HaSlichot – God van vergeving

Friday, October 05, 2018 |  Anat Schneider
Adon HaSlichot is een gebed in de vorm van een lied, dat alle dagen van de Joodse maand Elul wordt gezongen in de synagoge tot aan Yom Kippoer (Grote Verzoendag).

Toen ik een klein meisje was, hoorde ik de hele maand Elul, vroeg in de ochtend een man bij het venster van ons huis roepen: ‘Sliechot, sliechot, sta op voor het gebed!’ De mannen uit de straat gingen daarop allemaal naar de lokale synagoge. Je kon de specifieke gebeden buiten niet horen, maar wanneer zij in de liturgie bij dit lied waren aangekomen en begonnen te zingen, dan was dat in de hele buurt hoorbaar. Zo ging dat, meer dan veertig dagen lang. Het was echt een bijzondere tijd van het jaar.

Adon HaSlichot is een lied dat je hart raakt. Een lied dat spreekt over de mens die God nodig heeft, maar ook over hoezeer God de mens helpt en Zich over hem ontfermt; over de mens die schuldig is en niet perfect kan zijn.

Met het lied wordt God geprezen en worden zijn oneindige goddelijke daden verheerlijkt. De eerste letter van elk vers volgt het Hebreeuwse alfabet. De tekst is bedoeld om God te vertellen dat de mens zijn grootheid wil kennen en wil erkennen dat Hij de Allerhoogste is. Hoewel de Allerhoogste natuurlijk alles al weet, vraagt degene die het lied biddend zingt toch om vergeving en belijdt hij zijn zonden voor Hem.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.