Groeten uit Israël: Wat wil Hamas, rust of rellen?

Friday, October 05, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is ons gelukt! De eerste werkweek na de feestdagen ligt achter ons. Nu kunnen we ons verheugen op het welverdiende weekeinde en de Shabbat. De Shabbat is toch ook een feestdag, die elke week opnieuw begint. Het is eigenlijk veel eenvoudiger zonder al die vrije dagen. Eindelijk hebben we weer een ritme in het leven, en de supermarkten en andere winkels laten ons met hun reclame met rust. Overigens heb ik in enkele gebakafdelingen en banketbakkerijen al 'Soefganiot' gezien, die we met Chanoeka (eind december) eten. Zo gaat dat nu eenmaal. Ook al duurt het soms wat langer tot het weer zover is, het volgende feest komt zeker.

Dit weekeinde zullen we thuis weer met zijn drieën zijn, omdat onze dochter nu drie hele weken lang op de basis moet blijven. We zullen haar vandaag misschien een kort bezoekje brengen en een paar dingen meebrengen. En als we dan toch in Tel Aviv zijn, kunnen we ook een kleine wandeling langs het strand maken.

Strand in het noorden van Tel Aviv, vlak bij de haven (foto: Dov Eilon)

Ik hoop ten zeerste dat we een rustig weekeinde zullen hebben. Helaas wordt er in het nieuws steeds meer over de situatie aan de grens met de Gazastrook gesproken. Gisteren berichtten we over een versterking van het Israëlische leger in het zuiden, omdat men een verdere escalatie van de situatie niet meer uitsluit. En juist nu werd er een interview met de Hamasleider Sinwar gepubliceerd, die zei dat hij geen nieuwe oorlog wil. Maar als er geen rust komt en de blokkade niet wordt opgeheven, zou hij verder voor zijn volk strijden, voor vrijheid en veiligheid.

Daar heb ik me wel wat aan geërgerd. Als hij rust wenst, waarom stuurt hij dan elke vrijdag vele duizenden mensen van zijn zo geliefde volk naar het grenshek? Waarom staat hij toe dat er honderden springladingen en granaten naar de Israëlische militairen worden gegooid? Waarom staat hij toe dat bijna elke dag met messen en springladingen gewapende terroristen over het hek klimmen en Israëlisch grondgebied binnendringen? Hij weet toch heel goed dat Israël dan niet stil zal blijven zitten toekijken.
En dan biedt hij ook nog 200 dollar aan iedereen die gewond raakt bij deze demonstraties, die in de buitenlandse pers vaak 'vreedzaam' worden genoemd. Als hij rust wil en echt bezorgd is over zijn volk, dan zou hij er eerst voor moeten zorgen dat er niemand meer het grenshek nadert, dan zouden er ook geen gewonden of doden zijn. Dan zou het rustig zijn en dan kan men praten. Of vergis ik me nou?

In de kibboets Kerem Shalom wil men dolgraag rust. De kibboets ligt vlakbij het hek met de Gazastrook (Foto: Doron Horowitz/Flash90)

Misschien is het zinloos om hier een of andere logica te zoeken. Is de haat tegen ons zo groot dat het helemaal geen zin meer heeft om een oplossing voor dit conflict te zoeken? We hebben toch ook Machmoud Abbas gehoord, die zei dat er alleen vrede kan komen als Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse Staat zou worden.

Wat nu? Ik heb geen idee. Moeten we het proberen? Gewoon toegeven en zien wat er gebeurt, en in het ergste geval alles weer terugdraaien? Zullen we de grenzen en de zeeroute naar Gaza openstellen en hopen dat alles goed zal gaan? Israël is toch zeker sterk genoeg om in te grijpen als er iets misgaat, of niet?
Dat zijn de gedachten die me vaak door het hoofd schieten. We hebben toch alles geprobeerd, misschien is dat de laatste mogelijkheid om te zien of de Arabieren echt bereid zijn om in vrede met ons te leven.

Maar ik geef toe dat ik bang ben voor zulk een stap. Het vertrouwen ontbreekt. Maar het is me ook duidelijk dat het zo niet langer door kan gaan. De haat wordt nu alleen maar verder aangewakkerd, net zolang tot er geen andere weg terug meer is dan oorlog, een intensieve operatie in de Gazastrook, die wellicht de laatste mogelijkheid zal zijn die we hebben. Dat is geen goed alternatief.

En nu nog het weerbericht voor vandaag in Israël, na deze niet zo eenvoudige gedachten:
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte temperatuurdaling in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gezakt en staat nu op 214,44 meter onder de zeespiegel.

Het zal dus wat 'afkoelen'. Dat is natuurlijk allemaal relatief. En nu wens ik u ondanks alles een prettige en rustige shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.